Eurovíziós Dalfesztivál – Magyarország az első elődöntőben lép fel

Date:

 Magyarország képviselője az első elődöntőben, azaz május 19-én lép színpadra az Eurovíziós Dalfesztiválon Bécsben – derült ki az osztrák fővárosban a városházán a hétfői hivatalos sorsoláson.

    Magyarország május 19-én Görögországgal, Macedóniával, Észtországgal, Hollandiával, Moldovával, Finnországgal, Belgiummal, Örményországgal, Szerbiával, Dániával, Fehéroroszországgal, Romániával, Oroszországgal, Albániával és Grúziával versenyez a május 23-i döntőbe jutásért – írta a verseny hivatalos honlapja, awww.eurovision.tv.
Az is biztos, hogy a magyar induló az első bécsi elődöntő második felében fog színpadra lépni. Arról, hogy ki képviseli idén Magyarországot, a közmédia eurovíziós válogatóversenyén, A Dal című, hat estén át tartó televíziós show-műsorban dönt a zsűri és a közönség. Az elő- és középdöntők után a február 28-i fináléban választják ki a dalfesztivál magyar indulóját.
Bécsben a május 21-i (második) elődöntőben Norvégia, Írország, Csehország, Litvánia, San Marino, Málta, Portugália, Montenegró, Svájc, Azerbajdzsán, Szlovénia, Lettország, Lengyelország, Izland, Izrael, Ciprus és Svédország előadói és dalai versenyeznek.
Az elődöntőkön részt vevő 33 ország pontos fellépési sorrendjéről később születik döntés.
Bizonyos országokra vonatkozó döntéseket már a sorsolás előtt meghoztak: a kiemelt Németország például külön kérésére a második elődöntőben szavaz. A két elődöntőből tíz-tíz dal jut a május 23-i döntőbe, ahol már ott van a hat kiemelt ország: Németország, Spanyolország, Franciaország, Nagy-Britannia és Olaszország, valamint a házigazda Ausztria.
Összesen 39 ország versenyez a 2015-ös Eurovíziós Dalfesztiválon. Tavaly 37 ország vett részt a versenyben, egy évvel korábban, Malmőben szintén 39.
A 60. Eurovíziós Dalfesztivált májusban azért rendezheti Ausztria, mert 2014-ban a koppenhágai versenyen Conchita Wurst osztrák énekes győzött Rise Like A Phoenix című dalával. Kállay-Saunders András és a Running az 5. lett.
A dalfesztivált az Európai Műsorszolgáltatók Szövetsége (EBU) 1956 óta rendezi meg, a Magyar Televízió kisebb-nagyobb megszakításokkal 1991 óta közvetíti. A verseny korábbi indulói közül sokan világsztárrá váltak, köztük a svéd ABBA, a brit Cliff Richard, Olivia Newton-John vagy a Shadows, az izraeli Ofra Haza vagy az egykor svájci színekben induló kanadai Céline Dion.

MTI

 

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here

Share post:

spot_imgspot_img

Popular

More like this
Related

Rap group call out publication for using their image in place of ‘gang’

Intro text we refine our methods of responsive web...

Meet the woman who’s making consumer boycotts great again

Dropcap the popularization of the “ideal measure” has led...

New campaign wants you to raise funds for abuse victims by ditching the razor

Intro text we refine our methods of responsive web...

Twitter tweaks video again, adding view counts for some users

Dropcap the popularization of the “ideal measure” has led...