Eurovíziós Dalfesztivál – A zsűrik előtt játszott a Compact Disco

Date:

Az első elődöntőben részt vevő országok zsűrijei előtt mutatta be produkcióját hétfőn késő este (helyi idő szerint már kedden) Bakuban az Eurovíziós Dalfesztivál 18 előadója, köztük a magyar Compact Disco zenekar, amely profi előadásával meggyőző teljesítményt nyújtott a főpróbán.
Az első elődöntőt ugyan csak kedden este tartják az azeri fővárosban néhány hete átadott impozáns látványú és méretű Kristálycsarnokban (Crystal Hall), ám a részt vevő országok öt-öttagú szakmai zsűrije hétfőn tekintette meg a produkciókat. A főpróba már fizető nézők előtt zajlott.
A zsűrik – teljes titoktartás mellett – pontoztak is, ez adja a versenyzők értékelésének egyik felét, a másikat a tévénézők szavazatai: a keddi első elődöntőben az utolsó dal elhangzását követő 15 percben lehet sms-ben voksolni, de az egyes országok szavazói saját fellépőiket nem értékelhetik. A kétféle pontszám kombinációja alapján fog eldőlni, hogy a keddi elődöntő 18 előadójából melyik tíz kerül a május 26-i fináléba. Hasonló szabályok alapján jut be tíz másik induló a csütörtöki második elődöntőből a 26-os döntőbe, ahol hat kiemelt ország előadója már ott van.
A zsűris főpróbán a Magyarországot képviselő Sound of Our Hearts című, 15-ikként elhangzott dal előadását a kontinens alakját színes vonalakból formázó háttérvetítés kísérte, és kétszer lángcsóvák is fellobbantak a színpad szélén. A frontember, Walkó Csaba olykor a kifutóra lépett ki énekelni.
“Felrobbantunk, az egész zenekar odatette magát. Úgy gondolom, hogy ha kedden is ezt tudjuk nyújtani, akkor elégedettek lehetünk” – fogalmazott Walkó Csaba az öltőzőbe menet az MTI-nek.
Lotfi Begi, a csapat groove-okért, extra zenei sávokért, valamint effektekért felelős tagja is mosolygós volt és szintén elégedettségét fejezte ki, Pál Gábor billentyűs pedig megemlítette, hogy a bár a nézők egyelőre nem töltötték meg a csarnokot, a produkció fogadtatása bíztató volt. Az “elektronikus” zenét játszó CompactDiscónak Sándor Attila basszusgitáros is tagja, a produkciót Bakuban még a hangszeres Szakos Krisztián és a vokalista Wéber Helga egészíti ki a színpadon.
A főpróbás produkciók közül az orosz színekben induló udmurt nagymamák, a Party For Freedom című dalban a népzenét a feszes ritmusokkal párosító Buranovszkije Bábuski vívta ki a helyi közönség legnagyobb tetszését, de a görög, a ciprusi és az ír induló is rendkívül látványos és sikeres produkciót mutatott be.
Az Eurovíziós Dalfesztivált idén 57-ik alkalommal rendezik meg. A házigazda azért Baku, mert tavaly a düsseldorfi versenyen egy azeri pár, Ell és Niki győzött Running Scared című dalával. A bakui elődöntőket és a szombati döntőt a Magyar Televízió élőben közvetíti a helyszínről.

MTI
 

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here

Share post:

spot_imgspot_img

Popular

More like this
Related

Rap group call out publication for using their image in place of ‘gang’

Intro text we refine our methods of responsive web...

Meet the woman who’s making consumer boycotts great again

Dropcap the popularization of the “ideal measure” has led...

New campaign wants you to raise funds for abuse victims by ditching the razor

Intro text we refine our methods of responsive web...

Twitter tweaks video again, adding view counts for some users

Dropcap the popularization of the “ideal measure” has led...