Budapesten lép fel Lionel Richie

Hét év után ismét Magyarországon lép fel Lionel Richie: a 62 éves világhírű amerikai énekes-zeneszerző november 21-én a Papp László Budapest Sportaréna színpadán ad koncertet

Az amerikai sztár idei turnéjának egyik apropója Tuskegee című, márciusban megjelenő új albuma. Budapesten – a ShowTime szervezésében – november 21-én hét év után lép fel újra: 2005-ben a Felvonulási téren mintegy 200 ezer ember előtt énekelt az ingyenes Kapcsolat-koncerten.
A Tuskegee-n az elmúlt évtizedekben rögzített slágereinek – köztük a Hellónak, a Say You, Say Me-nek, a Dancing on the Ceilingnek, az All Night Longnak vagy az Easynek – duett változatai szerepelnek, mások mellett Shania Twain, Kenny Rogers, Willie Nelson, Pixie Lott és Jennifer Nettles közreműködésével. Tuskegee egy kisváros Alabama államban, ahol Lionel Richie felnőtt és itt érték az első zenei hatások, a gospel, az r’n’b és a country.
Az énekes 1967-ben barátaival megalapította az akkor még Mystics névre hallgató, később Commodores névre átkeresztelt csapatot. Sikerük az egész hetvenes évekre kiterjedt, olyan slágerek kerültek ki albumaikról, mint az Easy, a Sail On, a Still vagy a Three Times A Lady. A nyolcvanas évek elején egyre többet dolgozott más előadókkal, Kenny Rogers-szel közösen készítette a Lady című dalt, amely a slágerlisták élére került. Hasonló sikert aratott a Diana Ross-szal készített duettje, az Endless Love, amely a Brooke Shields főszereplésével készült Végtelen szerelem című film betétdala volt. Ez a szám a Tamla Motown lemezkiadó cég legsikeresebb kislemeze lett, több mint kilenc héten keresztül vezette a listákat. A sikereket látva Richie úgy döntött, szólókarrierbe kezd és kilépett a Commodores-ból.
1982-ben jelent meg első szólóalbuma: a Lionel Richie című korong több mint négymillió példányban kelt el. Következő albumán, a Can’t Slow Down-on található a Hello és az All Night Long is, így nem volt meglepő, hogy az anyag megkapta az év albuma Grammy-díját. Karrierje során egyébként öt Grammy-t is nyert már, a legtöbbet zeneszerzőként. Az évtizedek során több mint 100 millió lemezt adott el.
1984-ben fellépett a Los Angeles-i olimpia záróünnepségén, egy évre rá Michael Jacksonnal és Quincy Jones-szal közösen megírta a We Are The World című dalt az afrikai éhezők megsegítésére. 1985-ben adta ki Dancing On The Ceiling című albumát is, ezen található a Say You, Say Me, amely aHalálbalett című film betétdala lett – ezért kapott 1986-ban Golden Globe-ot és Oscar-díjat is.
A következő néhány évben elsősorban producerként tevékenykedett. 1996-ban adta ki Lauder Than Words című nagylemezét, melyen a szving és a hiphop került előtérbe, az 1998-as Time-ra viszont ismét a Richie korábbi zenei világát idéző dalok kerültek. A Renaissance című anyag megjelenése urán 2001-ben csillagot kapott a Hollywood Boulvard-on a Hírességek Sétányán. Az elmúlt tíz évben két válogatásalbumot adott ki, 2004-ben megjelent Just for You című lemezének címadó dala ismét világsiker volt.

est.hu

More from author

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here

Related posts

Advertisment

Latest posts

Rácz Gergő a magyar rádiós slágerlista történetének új rekordere

18 hete, azaz több mint 4 hónapja folyamatosan vezeti a Magyar Rádiós Top 40 slágerlistát Rácz Gergő és Orsovai Reni "Mostantól" című...

Jamie xx új klubslágere a négy fal között is felrázza az ember testét és lelkét

James Thomas Smith, ismertebb művésznevén Jamie xx nemcsak a melankolikus slágergyár, a The xx formációjával tette fel magát a zenei térképre, hanem elektronikusabb vizekre evezve szólóelőadóként is egyre...

Hatodik tagot keres a 4S Street zenekar!

Nem kell megijedni, nem a zenekar újraszervezéséről van szó, a srácok csupán előrukkoltak egy ötlettel, ami kicsit megmozgathatja a zenélni vágyók fantáziáját. Egy saját...

Want to stay up to date with the latest news?

We would love to hear from you! Please fill in your details and we will stay in touch. It's that simple!

WordPress › Error

There has been a critical error on your website.

Learn more about debugging in WordPress.