Bródy: nem tudunk mit kezdeni a múltunkkal

Date:

“Ég és Föld között lebegek a hatvanas évekből a 60-as évekbe” – 14 új és régi dallal megjelent Bródy János új lemeze.

Az Illés szekerén: új lemezt adott ki Bródy János. A művész a Ma Reggelben elmondta: asszociációjába belefér az Ady által keltett gondolatiság. – Művész vagyok, mindig úgy éreztem, hogy ég és föld közt lebegek, az Ady-versben kicsit magamra ismertem. Nem bánom, ha az emberek azt gondolják: van ezekben a dalokban valami, amiről magukra ismernek – tette hozzá.

A zenész visszaemlékezett azokra az időkre, amikor hagyományos módon készültek a lemezek: régebben a nagy felület nemcsak a grafikusoknak jelentett lehetőséget, hanem a dalok sorrendje is bizonyos gondolatiságot tükrözött – ezért hívták azokat koncept-lemezeknek, komolyabb zenekarok és zenészek mindig ilyenben gondolkoztak. – Manapság, a digitális korban már nem így működnek a dolgok – jegyezte meg Bródy János -. Előfordul, hogy csak egy-egy számot hallgatnak meg az emberek. Az, hogy sorrendben végighallgassák a dalokat, és így megérthessék a művész koncepcióját, igen ritka.

Bródy János

A zenész elmondta még, hogy az új lemezen 14 dal található, köztük sok az újraértelmezett, régi dal, amelyhez új szöveg készült. Bródy János szerint egy összegző lemez készült, valamiféle zenei Feszty-körkép: – Mindazok a zenei stílusok benne vannak, amik hatottak rám és valamiféle  „déjá vu” érzés kerített  hatalmába. Van olyan dal, amit 30 éve írtam és mégis, van egy érzésem, hogy a MOST-ra vonatkozik – hangsúlyozta Bródy.

– Általában az emberi kapcsolatok rendszeréről próbálom a dalaimat megfogalmazni, és ezek a dalok, ha egy-két embert kötnek össze, akkor barátságról, szerelemről szólnak, de ha sok embert hasonló viszony határoz meg, akkor annak elkerülhetetlenül társadalmi jelentősége, azaz politikai értelmezése is lehetséges – osztotta meg ars poeticáját Bródy a Ma Reggelben. Hozzátette: sajnos közös hibánk, hogy nem tudunk mit kezdeni a múltunkkal. Szerinte két megoldás is lehetséges: hazugság nélkül, őszintén szembenézünk vele, és mindent kimondunk – ez felkavarja az indulatokat. A másik: megegyezünk abban, hogy a múltunk annyira kusza, feldolgozhatatlan és értelmezhetetlen, hogy kezdjünk új lapot, felejtsük el … de akkor mindenki felejtse el! – jelentette ki Bródy János, majd hozzátette: egyet nem szabad, hazudni róla!
A kérdésre, miszerint, ha nem tudunk ugyanabban az értelmezésben megállapodni a múltat illetően, akkor inkább kössünk kompromisszumot és mondjuk azt, hogy nem foglalkozunk vele, így felelt:  Inkább írjunk róla egy szép dalt, ami mindenkinek tetszik!

hirado.hu

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here

Share post:

spot_imgspot_img

Popular

More like this
Related

Rap group call out publication for using their image in place of ‘gang’

Intro text we refine our methods of responsive web...

Meet the woman who’s making consumer boycotts great again

Dropcap the popularization of the “ideal measure” has led...

New campaign wants you to raise funds for abuse victims by ditching the razor

Intro text we refine our methods of responsive web...

Twitter tweaks video again, adding view counts for some users

Dropcap the popularization of the “ideal measure” has led...