Babel Sound fesztivál Balatonlellén arab, afrikai, latin, balkáni és ázsiai zenével, konyhával

Date:

askidesIdén Balatonlellét “foglalja el” a Babel Sound július 17-22 között az interaktív világzenei fesztiváljával, 54 koncert, 6 táncház, workshopok és főzőversenyek keretében vonva be a közönséget zenélésbe, főzésbe, táncba három színpadon, valamint több kisebb helyszínen.

    Viszt Viktor főszervező az MTI-nek kifejtette, a Babel Sound nem egy rendezvény, hanem egy 2010-ben indult sorozat. Célja, hogy az igényes zene, és a csendesebb, bensőségesebb programok kedvelőinek, valamint az új dolgokra nyitott embereknek biztosítson változatos, újszerű szórakozási lehetőséget. Az idén a szervezők az interaktív világzenei rendezvény megtartásához kellően központi, jól megközelíthető és mégis csendes települést kerestek a Balatonnál, így esett a választásuk Balatonlellére. Szempont volt az is, hogy elkülönüljön az elektronikus zenének hódoló, nagy tömegeket vonzó nyári programoktól.
A fesztivál központja a Bábel Kert, a település szabadtéri színpada lesz, ahol már nyár elejétől fellépnek világzenei és dzsesszelőadók, többségében ingyenes koncerteket adva. A napijeggyel vagy bérlettel látogatható Babel Sound idején itt lép fel a legnagyobb előadók között Palya Bea, a Ghymes zenekar vagy épp az Irie Maffia. A Bábel Kertnél állítják fel a Magyar népművészeti és kulturális sátrat is, ami irodalmi pódiumként is üzemel majd. A közelben a helyi Művelődési Ház Izrael elmúlt 60 évének történetéről mutat be speciális hologram kiállítást.
A település szabadstrandján egy sátorban keleti és afrikai tánc-workshopok, tanfolyamok várják a közönséget délelőttönként. A marokkói és afrikai tábor programjában például a Gnawa szertartás mellett szakmai bemutatót tartanak a didgeridoo és a darbuka kedvelőinek. Lesz Roma sátor cigány táncokkal, cigány zene kíséretében, és Indonéz sátor árnyjátékkal, gamelán zenével, indonéz táncokkal. Az Indiai sátorban a tabla és a szitár áll majd a középpontban, a Balkán Táborban pedig Bosznia-Hercegovina tradicionális városi zenéjéről, a Sevdahról, a szerb tört ritmusokról és a balkáni harmonika stílusokról tartanak bemutatókat.
A fesztiválon egyebek között látható és kipróbálható lesz a flamenco és sevillana tánc, beindulnak a kolumbiai ritmusok, afrikai táncok és ütős hangszerek forrósítják majd a hangulatot. Lesz latin workshop sátor, ahol a katalán ének, a tradicionális hangszerek mellett latin-amerikai ritmusokkal lehet ismerkedni.
A szervezők nem tömegigények kielégítésére törekedtek, ezért arra számítanak, hogy az a néhány ezres vendégsereg, akit a térség lakosságán és üdülővendégein túl a fesztiválra csábítanak, nem borítja majd fel a település családias nyugalmát.

MTI

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here

Share post:

spot_imgspot_img

Popular

More like this
Related

Rap group call out publication for using their image in place of ‘gang’

Intro text we refine our methods of responsive web...

Meet the woman who’s making consumer boycotts great again

Dropcap the popularization of the “ideal measure” has led...

New campaign wants you to raise funds for abuse victims by ditching the razor

Intro text we refine our methods of responsive web...

Twitter tweaks video again, adding view counts for some users

Dropcap the popularization of the “ideal measure” has led...