Azerbajdzsáni duó nyerte az 56. Eurovíziós Dalfesztivált

Date:

Azerbajdzsáni duó, Ell és Niki nyerte  az 56. Eurovíziós Dalfesztivált, amelyet szombaton este rendeztek a németországi Düsseldorfban. A két fiatal énekes a Running Scared című dallal végzett az első helyen.

A Magyarországot képviselő Wolf Kati Szerelem, miért múlsz? (What about  My Dreams) című dalával a 22. helyen végzett.
A szakmai zsűrik és a közönség szavazatai nyomán született végeredményt  vasárnap kora hajnalban hozták nyilvánosságra. Az 56. Eurovíziós Dalfesztivált az észak-rajna-vesztfáliai főváros stadionjában, az Esprit Arenában rendezték, s a döntőben 25 ország versenyzői vettek részt.
Az azerbajdzsáni duó mögött a második helyen az olasz Raphael Gualazzi, a harmadikon pedig a svéd Eric Saade végzett.
Noha a fogadóirodák az azerbajdzsáni duót nem a favoritok között említették, Running Scared című szerelmes daluk kezdettől fogva a közönség kedvence volt, a döntőben pedig mindent felülmúló tetszésnyilvánítás fogadta őket. A két fiatal énekes (Eldar Kasimov és Nigyar Djamal)  nem csupán a fülbemászó lírai dallal tűnt ki, de a szakértők szerint előadóművészként is óriásit alakított.
Azerbajdzsán egyébként idén negyedszer vett részt az Eurovíziós Dalfesztiválon, és eddig mindig az első tíz között végzett. A rendkívül rokonszenves duó győzelme mindenképp megérdemeltnek számít, és ezzel azt is kivívták, hogy a 2012-es fesztivált Bakuban rendezik.
Az olasz Raphael Gualazzi második helye némi meglepetés, különös tekintettel arra, hogy Olaszország 14 év után tért vissza az eurovíziós fesztiválmezőnybe. Madness of Love című dala – amelyet  fele-fele arányban olasz és angol nyelven énekelt, és zongorán is maga kísért – nagy sikert aratott. Akárcsak a svéd Eric Saade Popular című dalával.
Wolf Kati a döntőben ötödik fellépőként énekelte el a magyar versenyszámot. Dalát a düsseldorfi Esprit Arena  közönsége – akárcsak az elődöntőben – ezúttal is nagy üdvrivalgással és hatalmas tapssal fogadta. Az újságok és a fogadóirodák is előzetesen a magyar énekesnőt az első 10 közé várták, így “lepontozása” meglepetésnek számít. Wolf Kati ezúttal is a három táncművésszel, Makár Istvánnal, Szentirmai Zsolttal és  Kiss Ernővel, valamint Jármai Edit és Ambrus Rita háttérénekessel lépett az aréna kör alakú színpadára, és – amint azt a közönség reagálása  is bizonyította – semmiképp nem vallott szégyent. Érdemes felidézni azt is, hogy a szombati német lapok még arról írtak: a magyar versenyző kiemelkedően az egyik legjobb hangú versenyzőnek számított a mezőnyben.
A 43 ország részvételével zajlott dalfesztivál döntőjébe mindkét elődöntőből tíz ország dala kerül be, további öt ország: a rendező  Németország, az Egyesült Királyság, Franciaország, Spanyolország és  a fesztiválra 14 év után visszatérő Olaszország automatikusan került be a döntőbe.
A versenyt 1956-ban rendezték meg először, a fesztivál szervezője az európai közszolgálati televíziókat tömörítő EBU  (Európai Műsorszolgáltatók Szövetsége). Az évek során a  győztesek  közül később olyan világsztárok kerültek ki, mint az ABBA együttes, Cliff Richard, Ofra Haza vagy a svájci színekben induló kanadai Celine Dilon.
Tavaly Oslóban a német Lena Satellite című  száma bizonyult a legjobbnak. Az énekesnő idén ismét szerepelt a dalfesztiválon, és a 10. helyen végzett.
A vasárnap hajnalig tartó döntőt becslések szerint csaknem 60 európai és tengerentúli országból több mint 120 millió televíziós néző kísérte figyelemmel.

MTI

[youtube]http://www.youtube.com/watch?v=iq2yLykdjvA&feature=player_embedded[/youtube]

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here

Share post:

spot_imgspot_img

Popular

More like this
Related

Rap group call out publication for using their image in place of ‘gang’

Intro text we refine our methods of responsive web...

Meet the woman who’s making consumer boycotts great again

Dropcap the popularization of the “ideal measure” has led...

New campaign wants you to raise funds for abuse victims by ditching the razor

Intro text we refine our methods of responsive web...

Twitter tweaks video again, adding view counts for some users

Dropcap the popularization of the “ideal measure” has led...