Az Edda Művek zárja a 22. Szent György Napokat

 IMG_7278 szent gyorgy napok sajtotajekoztatoAz Edda Művek lesz a Szent György Napok záróprodukciója – jelentette be Antal Árpád András, Sepsiszentgyörgy polgármestere a március 7-én tartott sajtótájékoztatón. Az Edda tíz éve lépett fel utoljára Szentgyörgyön, és ezrek számára vált emlékezetessé az a koncert. A polgármester úgy véli, hogy idén is legalább 40 ezer emberrel együtt búcsúztatják el a városnapokat.

 

Pataky Attila, az Edda Művek frontembere internetes bejelentkezésben erősítette meg, hogy ők adják a Szent György Napok utolsó koncertjét. A zenész sok kedves emléket őriz az erdélyi és székelyföldi koncertekről, azt pedig garantálja, hogy zárókoncertjük a közönség számára is felejthetetlen lesz. Pataky kiemelte: örül, ha több tízezren ünnepelnek majd együtt, de ők száz embernek is ugyan akkora szeretettel zenélnek, mint 40 ezernek. Boldogságot viszünk a szentgyörgyi közönségnek, mert nekünk ez a dolgunk. Közös a múltunk, a gyökereink, és meggyőződésem, hogy a jövőnk is közös – mondta Pataky Attila a Skype-on tartott sajtóbeszélgetésen – majd egy szál gitár kíséretében mutatta be Erdély című dalát, amelyet nagyzenekarral adnak elő a Szent György Napokon. Ez a dal egy jó ideje bennem van, magunknak írtam – fogalmazott az Edda frontembere. Újságírói kérdésre elhangzott az is, hogy 20-25 év legnagyobb slágereit hozza el a legendás zenekar, biztosan eljátsszák a Minden sarkon álltam már és a Hűtlen dalokat. A rockzene a pillanat varázsa. Dalaink és a koncertjeink is így születnek. Azt játsszuk, amit kér a közönségünk. Szeretnénk eljátszani mind a 200 kedvenc dalunkat, de sajnos arra nem lesz idő – mondta Pataky. A rockzenész azt is elárulta, hogy május 18. és 20-án mutatják be A kör című musicalt, amely a Sziget Színházzal közös produkció, és a nyár legígéretesebb darabja.

Kós Károly-tárlat és Kultúrkert a művészet kedvelőinek

Az Edda Művek mellett a Korai Öröm nevű zenekart mutatta be Grubisics Levente fesztiváligazgató, ezzel véglegessé is vált a hétvégén fellépő zenekarok listája. A Korai Öröm már kétszer fellépett Sepsiszentgyörgyön, az első magyar alternatív zenekarok közé tartozik.

A Kultúrkertben a jazz, blues és etno zene lesz a középpontban, délelőtt a népzene és néptáncok, este a jó koncertek kerülnek reflektorfénybe – fogalmazott Antal Árpád polgármester. A Székely Nemzeti Múzeum kertjében pénteken 11.45-kor nyílik a kultúrkerti kézműves vásár, délutántól estig a Prog. Organ, Tasi Nóra és a fiúk, a Creative Art Trio és a Moson Big Band lép fel. Szombaton a blues-nak szentelt estén a Snaps Vocal Band és Luiza Zan, utána Pribojszki Mátyás és zenekara koncertezik. Vasárnap a világzenét képviselve a Kuttya zenekar, az Evilági, a nemEZ és a Dresch Quartet lép fel.

Vargha Mihály, a Székely Nemzeti Múzeum igazgatója a sajtótájékoztatón bejelentette a Kós Károly emlékév csúcsmozzanatát – a Kós Károly világa 1912 című kiállítás megnyitóját, amelyet eredetileg egy héttel korábbra tervezték, de áthelyezték a Szent György Napok kultúrhetére. 1912 meghatározó év volt Kós életében: befutott építész volt már, mégis úgy döntött, hogy hazajön Erdélybe. 1912-re befejezte három főművét is: a Székely Nemzeti Múzeumot, a budapesti állatkertet és a sztánai varjúvárat. Az április 25-én, 18 órától nyíló Kós Károly világa 1912 ezt a termékeny periódusát mutatja be, családját, életét, kortársaival való viszonyát – magyarázta a múzeumigazgató. A kiállítás kurátora Anthony Gall, ír származású ausztrál állampolgár, Kós-kutató, akit Vargha Mihály tavaly kért fel arra, hogy írjon meg egy Kós Károlyról és a Székelyföldről szóló kötetet. A kötet tartalmazza az új budapesti levéltári anyagokat és az időközben folyó erdélyi kutatások eredményeit is. Ezt a kötetet is bemutatják Sepsiszentgyörgyön. A Kós-kiállítás eredetileg tavaly ősszel nyílt meg a Budapesti Fővárosi Levéltárban.

A Kultúrkertről Vargha Mihály múzeumigazgató azt gondolja, hogy az nem baj, ha a fesztivál bejön a múzeum udvarára, mert nyitni kell a civil szféra felé is. Ahhoz viszont ragaszkodom, hogy itt ne dübörögjön a zene, hanem egy elitebb szolgáltatást biztosítsunk, amit a népzene, a reneszánsz és a jazz tud hozni igazán. A Kultúrkertben lesznek gyerekprogramok, kirakodóvásár és Borudvar is. A Paprika Csárdát idén a testvértelepülések utcájába helyezik át, ahol romkocsma is működik majd.

More from author

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here

Related posts

Advertisment

Latest posts

Rácz Gergő a magyar rádiós slágerlista történetének új rekordere

18 hete, azaz több mint 4 hónapja folyamatosan vezeti a Magyar Rádiós Top 40 slágerlistát Rácz Gergő és Orsovai Reni "Mostantól" című...

Jamie xx új klubslágere a négy fal között is felrázza az ember testét és lelkét

James Thomas Smith, ismertebb művésznevén Jamie xx nemcsak a melankolikus slágergyár, a The xx formációjával tette fel magát a zenei térképre, hanem elektronikusabb vizekre evezve szólóelőadóként is egyre...

Hatodik tagot keres a 4S Street zenekar!

Nem kell megijedni, nem a zenekar újraszervezéséről van szó, a srácok csupán előrukkoltak egy ötlettel, ami kicsit megmozgathatja a zenélni vágyók fantáziáját. Egy saját...

Want to stay up to date with the latest news?

We would love to hear from you! Please fill in your details and we will stay in touch. It's that simple!

WordPress › Error

There has been a critical error on your website.

Learn more about debugging in WordPress.