Áttörés: immár a magyar zenei producerek is sokezres nagyságrendű jogdíjhoz jutnak!

Date:

Jelentős áttörést hozott a 2011-es év a DJ-jogdíjak terén. Nem csak a jogkövető magatartást követő DJ-k száma emelkedik folyamatosan, hanem az egyre javuló adatszolgáltatásnak köszönhetően még több kiadó és producer tud a hangfelvételeinek felhasználásáért járó jogdíjhoz, jövedelemhez jutni.

A sokat játszott, nagy nemzetközi slágerek kiadói mellett ez volt az első év, amikor a független, hazai producerek is igen jelentős jogdíjhoz juthattak. Köszönhetően az egyre erősödő jogkövető magatartásnak, az adatszolgáltatás és a felosztás egyre nagyobb pontosságának, a DJ Szövetség által üzemeltetett adatfeldolgozási rendszernek, amely akár egyetlen játszást, egyetlen playlist-en történő felbukkanást is regisztrálni képes, és pontos adatokat biztosít a MAHASZ számára a zenefelhasználásról. Rengeteg független DJ-producer készít ma már Magyarországon saját zenéket, és ezeket játsszák más DJ-k is. A DJ Szövetség által biztosított adatszolgáltatásnak köszönhetően nem csak a nagy kiadók, hanem ezek a producerek is a megérdemelt jövedelemhez, jogdíjhoz tudnak jutni, ha zenéiket mások felhasználják.
A szerencsére egyre csökkenő számú renegát próbálkozó, aki nem fizet jogdíjat (sőt, néha hangosan ágál, lázít másokat a jogdíjak ellen), nem csak hogy nem tartja be a törvényt és ezért a hatóságokkal találja szembe magát, hanem károsítja az alkotókat is azzal, hogy mások zenéivel pénzt keres, de nem fizet érte. KÜLÖNÖSEN károsítja azokat a magyar producereket, akiknek szinte egyetlen számottevő bevételi forrása az általuk készített zenékből származó jogdíjjövedelem. Amikor a másolt zenék után jogdíjat nem fizető, a LEVItézlett, kifelé magukat sztár image-dzsel eladó áldiszkósok, mások átveréséből élő szélhámosok, stb. a Facebookon, vagy bárhol másutt a jogdíjak ellen lázítanak, túl azon, hogy sem a magyar, sem a nemzetközi jogrendet nem ismerve hatalmas ostobaságokat beszélnek, épp a tehetséges magyar alkotók, zenét készítő honfitársaink megélhetését, megérdemelt bevételét is próbálják – szerencsére egyre sikertelenebbül – aláásni.
Hogy utóbbi minél kevésbé fordulhasson elő, íme néhány fontos, rövid tény a jogdíjakkal kapcsolatban:
1. Jogdíjat (másnéven többszörzési licenszet) az Európai Unió minden országában (és azon kívül is)kell fizetni a másolt zenék után. Aki ennek ellenkezőjét állítja az vagy súlyosan tudatlan, vagy hazudik.
2. A jogdíjat NEM a DJ Szövetségnek fizetik a DJ-k, hanem a hangfelvétel-előállítók közös jogkezelő szervezetének. Minden országban van ilyen szervezet, Magyarországon a MAHASZ.
3. A DJ Szövetség nem díjat szed, hanem épp ellenkezőleg: a tagok – ha eleget tesznek az adatszolgáltatási kötelezettségüknek – igen jelentős kedvezményt kapnak a jogdíjból!
4. A jogdjíjakat NEM tartják meg, NEM “nyelik be”, NEM kapja “úgyis a Madonna”. A beszedett jogdíjak felosztásáról szigorú szabályzat dönt, és a hangfelvételek felhasználása alapján történik. Ez a DJ-jogdíjak esetében a DJ-k adatszolgáltatása; az általuk leadott playlistek. Ha tehát fontos a DJ-nek, hogy valóban az kapja meg a pénzt, akinek a zenéit játszotta, semmi más dolga, mint minden héten leadni a playlistjét.
5. Jogdíjat – minden országban – csak az tud kapni, aki a saját hangfelvételeit a közös jogkezelő szervezetnél lejelenti. Ha egy track nincs regisztrálva, az után senki sem tud jogdíjat fizetni, mert a hangfelvétel jogtulajdonosa ismeretlen. Ha valaki nem kap jogdíjat, nem a szervezet(ek)et kell a Facebookon szidni, hanem be kell regisztrálni a zenéket. Ilyen egyszerű.
6. A zene készítőinek pénz jár a munkájukért, ha az alkotásaikat felhasználják! Az alkotók jogait a törvény védi; ha egy DJ a jogtulajdonosok engedélye nélkül többszöröz hangfelvételeket (akár CD-re, laptopra, bármire), törvénysértést követ el. Pont. Bármit is kiabál utána, bárhogy is szidja a világot a médiában, Facebookon, stb.
7. A DJ-ellenőrzések (és esetleges büntetések) NEM a DJ-k ELLEN vannak, sőt, sokkal inkább ÉRTÜK. Ha Te DJ-ként fizetsz jogdíjat, ezzel megtiszteled az alkotók munkáját és “mellesleg” betartod a törvényt is, teljesen jogos elvárásod, hogy mások is ugyanúgy tartsák be. Aki nem teszi, az Veled szemben is etikátlan, az a Te megélhetésedet is ellehetetleníti, az Neked is jogosulatlan versenyhátrányt okoz. Mindezt a DJ-k döntő többsége abszolút érti is; az illegális DJ-kkel szembeni hatósági fellépést épp maguk a legális DJ-k kérik! Szerencsére ma már nagyságrendekkel többen vannak, mint a “bújkálók”, így nagyon könnyű az utóbbiakat megtalálni.

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here

Share post:

spot_imgspot_img

Popular

More like this
Related

Rap group call out publication for using their image in place of ‘gang’

Intro text we refine our methods of responsive web...

Meet the woman who’s making consumer boycotts great again

Dropcap the popularization of the “ideal measure” has led...

New campaign wants you to raise funds for abuse victims by ditching the razor

Intro text we refine our methods of responsive web...

Twitter tweaks video again, adding view counts for some users

Dropcap the popularization of the “ideal measure” has led...