July24 , 2021

  Adele miatt az amerikai lemezeladások

  Related

  Now Is the Time to Think About Your Small-Business Success

  Find people with high expectations and a low tolerance...

  Program Will Lend $10M to Detroit Minority Businesses

  Find people with high expectations and a low tolerance...

  Kansas City Has a Massive Array of Big National Companies

  Find people with high expectations and a low tolerance...

  Olimpic Athlete Reads Donald Trump’s Mean Tweets on Kimmel

  Find people with high expectations and a low tolerance...

  The Definitive Guide To Marketing Your Business On Instagram

  Find people with high expectations and a low tolerance...

  Share

  Nagyjából 1 százalékkal több album fogyott 2011-ben a legnagyobb zenei piacon, az Egyesült Államokban, mint 2010-ben. Ez leginkább a brit énekesnőnek, Adele-nek köszönhető, aki 5,82 millió lemezt adott el, több mint kétszer annyit, mint a második helyezett Michel Bublé.

  Aligha lephet meg bárkit, aki egy csöppet is figyelt 2011-ben, hogy az Egyesült Államok összesített éves eladási listáját Adele: 21 című albuma vezeti. A lemez márciusban került fel az amerikai eladási listára, aztán az év maradék 44 hetében csak egyszer esett ki az első ötből (de a tízben akkor is megmaradt). Összesen 5,82 millió darabot adtak el belőle, ebből 1,8 milliót digitálisan. Utoljára 2004-ben fordul elő, hogy ennél több fogyott egy lemezből: Usher Confessions című albuma, 8 millió példányban. Adele nagyon rávert a második helyezettre: Michel Bublé Christmas című karácsonyi lemezéből kevesebb mint fele annyi, 2,45 millió fogyott. A harmadik helyen Lady Gaga áll 2,1 millióval, aztán Lil Wayne, Jason Aldean country-zenész, Mumford & Sons, Drake, Justin Bieber szintén karácsonyos témában, végül Jay-Z és Kanye West közösködése és Lady Antebellum található a top 10-ben.

  Az Egyesült Államokban a Nielsen SoundScan adatai szerint 330.57 millió albumot adtak el, szemben a 2010-es 326.15 millióval – ez nagyjából 1 százalékos növekedés, ami talán nem tűnik soknak, viszont 2004 óta most először nőtt egyáltalán ez a szám. Ezen belül a cd-eladások 6 százalékkal estek vissza, viszont az online áruházakban 20 százalékkal több album fogyott. Immár negyedik éve folyamatosan emelkedik a vinylek eladása is, 2011-ben már 3,9 millió volt – ennek kétharmadát független lemezboltban adták el (mármint nem országos áruházláncban), háromnegyede pedig rocklemez. A digitális eladások 8,5 százalékkal nőttek; két olyan szám is volt 2011-ben, amit 5 milliónál többen töltöttek le, a Rolling In The Deep Adele-től (5,81 millió) és a Party Rock Anthem az LMFAO-tól (5,47 millió). Katy Perry: ET, Maroon 5: Moves Like Jaggerés Pitbull: Give Me Everything szerepel még a top 5 letöltött dalok listáján.

  Az adatok szerint Amerikában összesen több mint 1,6 milliárd “zenei egységet” adtak el, mármint összesítve albumot, egy-egy számot, videót, mindent – ez majdnem 7 százalékos növekedés 2010-hez képest. A Nielsen SoundScan szakértője szerint ez persze mindenképpen jó hír, hogy de az értékelésekor figyelembe kell venni, hogy ez az eladott darabszám, és a zeneipar bevétele ettől még nem biztos, hogy nőtt. Kétféle tendenciát figyelhettünk meg ugyanis: egyrészt mind a boltokban, mind a digitális áruházakban egyre több a nagyon lenyomott árú akciós zene (ott volt például az emlékezetes eset, amikor Lady Gaga új lemezét az Amazon a megjelenés napján 0,99 dollárért árulta). Másrészt viszont a legnépszerűbb dalokat gyakran a standard 0,99 dolláros helyett 1,29 dollárért adja a legnagyobb online áruház, az iTunes, illetve a mindenféle deluxe, super deluxe stb. kiadványok száma is látványosan növekszik. Egyelőre nincs még adat arról, hogy e két tendencia hogyan viszonyul egymáshoz, vagyis hogy a növekvő eladott darabszám egyben a bevétel növekedésével járt-e a zeneipar számára.

  quart.hu

  spot_img