A magyar zenészek meghódították Amerikát

Date:

Mága Zoltánt 2016-ban és 2017-ben is számos koncert várja a tengerentúlon

Meghódították Amerikát a virtuóz magyar zenészek, Mága Zoltán hegedűművészt és a Budapesti Primarius Szimfonikus Zenekart 2016-ban és 2017-ben is visszavárják az USA legjelentősebb koncerttermeibe. A Hegedűvel a világ körül című, magyar zenei kultúrát népszerűsítő sorozat akkora sikert aratott Arizonában, a kaliforniai Los Angelesen, Chicagóban, Washingtonban, New Yorkban és Torontóban, hogy a hegedűvirtuóz újabb amerikai és kanadai hangversenykörútról állapodott meg a következő két esztendőre. A közönségsikert hozó tengerentúli koncertsorozat az Egyesült Államokban vette kezdetét október közepén és Kanadában, a Torontói Royal Konzervatóriumban adott dupla előadással zárult. Mága Zoltán több mint tízezer nézőt bűvölt el a turné során a kontinensen. 

 
Az USA legnagyobb közszolgálati televízió csatornája, a PBS hálózatán már több mint 800 alkalommal sugárzott Zoltán Mága: From Budapest with Love című önálló show-műsor pozitív visszhangjára, valamint a New York-i Carnegie Hallban adott tavalyi koncert sikerére való tekintettel a hegedűvirtuóz Amerika legrangosabb koncerttermeiben játszotta a neves magyar zeneszerzők híres műveit idén októberben. A PBS és a Glatzcontcerts által szervezett turné minden állomásán teltház és vastaps fogadta a magyar zenészeket, akik több mint tízezer embert kápráztattak el.
A kaliforniai fellépéseken a sztárvendég a világhírű görög tenor, Mario Frangoulis volt, aki 2011-ben elnyerte a világ legjobb klasszikus crossover előadója címet, és énekelt már a világ legelitebb pódiumain a legnagyobbakkal, Plácido Domingotól Celine Dionig. A keleti országrészben, Chicagóban, Washingtonban és New Yorkban show elemek nélkül, a zenéé volt a főszerep, a magyar zenészek akusztikus koncertet adtak.
A magyar virtuóz zeneművek minden állomáson nagy sikert arattak Mága Zoltán interpretálásában, de különösen a világ egyik legrangosabb színpadán, a New York-i Lincoln Centerben, ahol rögtön a koncert után felkérték a hegedűművészt, hogy 2016 októberében újra varázsolja el a Carnegie Hall közönségét is. A magyar zenei kincsünket méltóképpen népszerűsítő sorozat Kanadában zárult, ahol a Torontói Royal Konzervatóriumban dupla koncerttel kedveskedtek a publikumnak. A sztárvendég, a lengyel születésű koloratúrszoprán Katarzyna Dondalska volt, aki a világ legnevesebb teátrumainak közönségét bűvölte már el csodálatos hangjával.
A Hegedűvel a világ körül című szuperprodukció repertoárján a leghíresebb magyar zeneszerzők – Liszt Ferenc, Bartók Béla, Kodály Zoltán, Reményi Ede, Weiner Leó, Hubay Jenő, Lehár Ferenc és Kálmán Imre – művei mellett Bach, Mozart, Strauss, Vivaldi, Sarasate, Puccini remekművei is felcsendültek. A közönség szeretete, valamint a teltházas előadások eredményeként a magyar zenészek egy év múlva New York mellett Washington, és Los Angeles legpatinásabb hangversenytermeibe is visszatérnek. Sőt, a 2017-es esztendőben, a januári Sidney Fesztivál után Mága Zoltán két hónapos koncertsorozatra indul Floridába, majd a híres Pekingi Fesztiválon lép fel. Kanadában is újra hallhatja a közönség a hegedűvirtuózt 2016-ban, méghozzá a híres Roy Thomson Hall vendégeként.
 
„Büszke vagyok arra, hogy több mit tízezer ember előtt népszerűsítettük szeretett hazámat és a magyar zenei kultúrát zenekarommal, a Budapesti Primarius Szimfonikus Zenekarral. Az amerikai közönség nagy lelkesedéssel fogadta a virtuóz darabokat. Örömömmel tapasztalhattam, hogy a hangversenytermek negyedét elszármazott magyar honfitársaink töltötték meg, akik meghatottan hallgatták a világhírű magyar zeneszerzők műveit. Zeneértő közönség fogadott az Egyesült Államokban, ezért megtisztelő, hogy a következő két évben is visszatérhetünk a legrangosabb színpadokra.  Kiváló zenésztársaimmal mindent megtettünk, hogy méltóképpen képviseljük a magyar zenei kultúrát a tengerentúlon. Szakmailag is kitüntetés, hogy visszavárnak bennünket, kiváltképp, hogy olyan koncerttermekben bizonyíthattunk, ahol a tudás, a hangszerkezelés finomsága és magas fokú művelése számít” – mondta Mága Zoltán.
Októberi turnéja során a hegedűvirtuóz nem feledkezett meg Magyarország nemzeti ünnepéről sem, az 1956-os forradalom és szabadságharc hőseiről megemlékeztek a chicagói koncerten, Magyarország Washingtoni Nagykövetségén tartott ünnepségen, valamint a Lincoln Centerben, ahol Szemerkényi Réka washingtoni magyar nagykövet és Kumin Ferenc Magyarország New York-i főkonzulja mondott beszédet az amerikai és az elszármazott magyar közönségnek.
Mága Zoltán a november elején véget ért tengerentúli koncertsorozatát követően sem pihen, november 14-én Pécsett, a Kodály Központban jótékonysági koncertet ad a Pécsi Tudományegyetem Gyermekgyógyászati Klinika javára. A művész karácsonykor Oroszországban, a világ egyik legrangosabb koncerttermében a Moszkvai Csajkovszkij Állami Konzervatóriumban lép a nagyérdemű elé.
Nagyon sok próba várja itthon a hegedűvirtuózt és zenekarát, hiszen lelkesen készülnek a VIII. Budapesti Újévi Koncertre. „Komoly szakmai felelősség a Budapesti Újévi Koncert megrendezése, hiszen a már hagyományosnak számító gálaesttel Magyarország művészi hírnevét erősítjük” – fogalmazott a világhírű művész. Európa egyik legnagyobb és legnívósabb gálaestjén, 2016. január 1-jén, a Papp László Budapest Sportarénában a világ legrangosabb színpadairól érkező sztárvendégek és hazánk legkiválóbb művészei várják majd a publikumot. A grandiózus eseményen felcsendülnek aHegedűvel a világ körül című turné legsikeresebb darabjai, amelyeket a következő négy évben a világ minden táján – Ausztráliában, Kínában, Indiában, Oroszországban, Kanadában, az Egyesült Államokban, Új Zélandon, Izraelben és számos európai fővárosban – játszik majd a hegedűvirtuóz.
2016-ban újra várja az osztrák főváros zenekedvelőit a II. Magyar Újévi Koncertre is, melynek repertoárjából az Aréna vendégei is ízelítőt kapnak.
 
Budapest, 2015. november 3.; Cabbage PR
 

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here

Share post:

spot_imgspot_img

Popular

More like this
Related

Rap group call out publication for using their image in place of ‘gang’

Intro text we refine our methods of responsive web...

Meet the woman who’s making consumer boycotts great again

Dropcap the popularization of the “ideal measure” has led...

New campaign wants you to raise funds for abuse victims by ditching the razor

Intro text we refine our methods of responsive web...

Twitter tweaks video again, adding view counts for some users

Dropcap the popularization of the “ideal measure” has led...