Ákos: önirónia nélkül értelmetlen a múltba tekintés

Date:

Kultúra - Balaton Sound fesztiválElső önálló egész estés koncertjét adja kedden este, a Sziget fesztivál nulladik napján Ákos; az előadó koncertje előtt néhány órával mostani szintis produkciója kapcsán az MTI-nek arról is beszélt, hogy önirónia nélkül értelmetlen a múltba tekintés.

    Ákos egyszer már játszott a Sziget nagyszínpadán, igaz csak három számot, az első magyar dal napja koncertfolyamban 2008-ban. “Akkor Presser Gáborral közösen adtam elő az LGT Gondolj rám című dalát, illetve kísérőzenekarommal eljátszottuk a V’Moto-Rock nagy slágerét, a Várj, míg felkel majd a Napot, a sajátok közül pedig a Negyven című számot” – idézte fel Ákos.
Mint elmondta, a fesztivál mostani nulladik napján mintegy 2 óra 10 perces koncertet ad Lepés Gábor szintetizátoros, valamint Bánfalvi Sándor dobos társaságában, csaknem 30 dalt adnak elő.
“Eddigi majdnem negyedszázados pályafutásomból válogatva nyilván vannak kihagyhatatlan számok, például a Hello, az Ikon vagy az Indiántánc, amiket egy nagy fesztivál közönsége elvár tőlem. Azt gondoltuk, hogy ezek áthangszerelve, teljesen új dalként szólaljanak meg a színpadon. A szintis koncepció eredetileg a most formálódó új lemezemhez készült, ez származott át menet közben a koncertműsorra is, mivel a meghívások előtt nem is terveztünk idén nyárra magyarországi koncerteket. Klassz kihívás volt újra játszani a soproni VOLT-on és az a 20. Szigeten is fellépni” – fejtette ki a zenész az MTI-nek.
Ákos és csapata bemelegítésként a nyár elején fellépett Londonban és Amszterdamban, 20 ezer néző előtt játszott a soproni VOLT-on, majd a vihar miatt félbe kellett szakítani a koncertet a zamárdi Balaton Soundon.
A Sziget-koncert repertoárján szerepel számos korábbi Bonanza Banzai-sláger (Ákos 1987-től 1995-ig énekelt a szintipop csapatban), köztük az 1984, a Valami véget ér és az Elmondatott, emellett elhangzik két új száma, az Előkelő idegen, valamint a Tipikus sztereó is.
“A régi Bonanza-számok eljátszása egyrészt múltidéző lesz, de van ennek 2012-es jellege is, hiszen húsz évvel ezelőtt még nem állt rendelkezésre az a technika, ami ma igen. A szintirock egy általam kreált, mondvacsinált stílusmeghatározás, azt takarja, hogy a szintipop elemeit keverjük egy-két nyersebb, rockra jellemző elemmel” – jegyezte meg Ákos.
A koncert alatti háttérvetítést a közönség három óriási képernyőn követheti, lesznek újravágott kliprészletek és animációk is. A koncertet 140 nagyteljesítményű robotlámpa, 26 trackpod (ledes lámpa), 70 négyzetméter ledfal, a legkorszerűbb lézertechnika, időzített pirotechnika kíséri.
Ákos kitért arra, hogy sokan félreértik a mostani produkció kapcsán általa használt irónia kifejezést, holott – mint mondta – az embernek a saját múltjára visszatekintés a romantika mellett önirónia nélkül értéktelen. “Csak az önirónia tarthat vissza attól, hogy átlendüljünk a jó ízlés határán, és ez a megközelítés rám mindig is jellemző volt” – jegyezte meg.
Beszámolt arról, hogy a koncert – amelyre több tízezer embert várnak – nyitánya arra a Vangelis-zenére épül, amelyet a Szárnyas fejvadász című mozihoz, Ridley Scott egykori kultfilmjéhez írt a zeneszerző. “Kifejezetten azokat a szintihangzásokat vettük elő, amelyeket Vangelis használt ehhez a filmhez és azt a fajta zengetőt használtuk. A narrátor Bőzsöny Ferenc, a Magyar Rádió egykori bemondója”.
Ákos kiemelte: arra törekszik, hogy olyan dalokat írjon, amelyek nem első hallgatásra működnek, viszont hosszú évek múlva is elő lehet venni őket.
“Az új albumomon, amely októberre várható, egyszerre lesz jelen a korábbi munkáimra jellemző önreflexió és vannak súlyosabb dalok is, talán ezek dominálnak inkább. Nyár végén, augusztus 25-én fellépünk még a marosvásárhelyi Félsziget fesztiválon és van egy másik határon túli meghívásunk is. Az új album bemutató koncertje december 15-én lesz a Sportarénában” – mondta végül Ákos az MTI-nek.

MTI

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here

Share post:

spot_imgspot_img

Popular

More like this
Related

Rap group call out publication for using their image in place of ‘gang’

Intro text we refine our methods of responsive web...

Meet the woman who’s making consumer boycotts great again

Dropcap the popularization of the “ideal measure” has led...

New campaign wants you to raise funds for abuse victims by ditching the razor

Intro text we refine our methods of responsive web...

Twitter tweaks video again, adding view counts for some users

Dropcap the popularization of the “ideal measure” has led...