Saturday, June 15, 2024
spot_img

Latest Posts

Sergio Mendes: Celebration Tour 2011

2011.július 07. csütörtök este 8 óra

Papp László  Budapest Sportaréna
A világhírű  brazil származású zongorista, zeneszerző és producer fergeteges koncertet ad  Budapesten, amely a turné elnevezésének megfelelően valóban az Élet ünneplése lesz! Mendes az egyik legismertebb brazil zenész, aki az összes korosztály és a világ szemében igazán nagy sztár a Timeless, majd az Encanto című albumával lett, amelyeken a leghíresebb rap, funky, soul, és hip-hop előadók szerepelnek. Itt kezdődött a barátság a Black Eyed Peas tagjaival, akiket szintén hallhatunk ezeken a lemezeken. Mendes feleségével, Granicha Leporace-val vették fel újra például a Mas que Nada című dalt, amelyben felcsendül a Black Eyed Peas világslágere, a Hey, mama ismert részlete is. Brazíliában eredetileg többek között az egyik helyi televíziós csatorna főcímzenéjeként híresült el, de a Black Eyed Peas-zel készített változat sok európai slágerlistát meghódított.

Sergio Mendes nevéhez több olyan dal is fűződik, amely kiugróan sikeres lett. Ezek közé tartozik az Oscar Díjra jelölt Burt Bacharach és Hal David szerzeménye, aLook Of Love, amelyet Mendes 1968-ban élőben játszott el az Oscar Díjátadó Gálán. A dal a „mester” akkori zenekarával, a Brasil’66-al felvett változata rekordidő alatt negyedik lett a listákon. Az ezt követő szerzemények fogadtatása is hasonló volt, így Mendes hamarosan világszerte elismert zenész lett, aki arénákban adott koncerteket, sőt a Fehér Házban Lyndon B. Johnsonnak, majd Richard Nixonnak is muzsikált. Későbbi nagy slágerét, a R&B stílusú The Real Thing-et Stevie Wonder kifejezetten neki írta. 1984-ben jelent meg Confetti című albuma, azzal az Olympia című szerzeménnyel, amely abban az évben az olimpiai játékok hivatalos dala lett. A nyolcvanas években Mendes együtt dolgozott egykori énekesnőjével, Lanii Hall-al, akivel újra felvette a No Place To Hide című nótát a Brasil’86 albumról. Ő volt Lanii zenei producere akkor is, amikor a Soha ne mondd, hogy soha című James Bond film főcímdalát énekelte. Amikor 1992-ben megjelent a Grammy-díjas Elektra című albuma, Mendes már minden kétséget kizáróan a pop elemekkel fűszerezett brazil jazz mestere volt. Amikor a mester Londonban a két húsz éves DJ sráccal, Bimbo-val és Jones-szal találkozott, ő csodálkozott a legjobban, hogy a fiúk a Brasil’66 klipjeit és felvételeit megszállottan nézték az interneten. Ez is azt mutatja, hogy a brazil zene nem ismeri a tér és az idő fogalmát, ahogy maga Sergio Mendes sem.

Legutóbbi albuma, a Bom Tempo tavaly jelent meg, amelyen ugyanolyan életvidám és kirobbanóan energikus, mint amikor Brasil’66 nevű zenekarából sztárcsapatot csinált. A dalok jól tükrözik zenei sokszínűségét és energiáját, amely az autentikus brazil ritmusokban csúcsosodik ki. Ő maga erről úgy nyilatkozott, „ a bom tempo aszép idők zenéje, a dalok leginkább a brazil dalokban fellelhető sokszínűséget, örömet és érzékiséget emelik ki, amelyek közül néhányat már régebben rögzítettem, és vannak köztük olyanok, amelyeket még soha nem játszottam brazil és amerikai zenészekkel”.

Az albumon a brazil dalszerzők krémjének olvashatjuk a nevét, és rákerült a már említett, Stevie Wonder által írt dal, a The Real Thing is. A közreműködők között nemcsak a régi zenésztársai voltak, hanem olyanok is, akikkel Mendes még soha nem dolgozott együtt. Ezek közül a legelismertebb Milton Nascimento, aki saját maga adja elő a Caxanga című misztikus, hangulatos gyermekdalát. Rajta kívül hallhatjuk még Seu Jorge-ot, Brazília egyik legígéretesebb énekesét, valamint olyan tehetségeket, mint Katie Hampton és Nayanna Holley. Az albumon ugyanúgy hallhatunk afro-brazil ritmusokat, szambát, és számos klasszikus brazil dal feldolgozását. Ilyen a Ye-Me-Le, amelyból egy rap nóta lett egy fiatal csapat, a H2O előadásában, vagy a Magalenha steel gitár betétekkel és rappel fűszerezve.

Latest Posts

spot_imgspot_img

Don't Miss

Stay in touch

To be updated with all the latest news, offers and special announcements.