Monday, May 20, 2024
spot_img

Latest Posts

Nem a pénz miatt. Magyar koncertek Londonban

A londoni magyar populáció kiszolgálásán mára több szervezőcsapat is dolgozik, így fordulhat elő, hogy pár hét leforgása alatt lép fel ott Ákos, a Quimby és a Tankcsapda is. De vajon lesz-e olyan magyar koncert, ami az angolokat is érdekli majd?

Pontosan ugyan senki sem tudja megmondani, hány magyar is él kint Nagy-Britanniában, de az biztos, hogy vannak annyian, hogy érdemes legyen őket külön célcsoportnak tekinteni idehaza is. Idén néhány hét eltéréssel koncertezik a brit fővárosban Ákos, a Quimby, a Tankcsapda, hogy mást ne mondjunk, de idén fellépett ott az Anima Sound System, a Heaven Street Seven, tavaly pedig a 30Y és a Republic is. Ezeket a koncerteket ráadásul több különböző szervező hozta tető alá, úgyhogy már csak ez is indokolja, hogy foglalkozzunk a londoni magyar koncertszíntérrel, amely élénkebbnek tűnik egy-két magyar megyeszékhely felhozatalánál is. Az általunk megkérdezett koncertszervezők is csak megbecsülni tudták a nagy-britanniai magyar kolónia számát: a Wikipedia 2009-es adatokra hivatkozva 25 ezerről ír, de a valós létszám ennél jóval magasabb lehet, vélhetően csak Londonban él legalább ennyi honfitársunk, az egész országban pedig a Londoni Magyar Kulturális Központ általunk megkérdezett sajtóreferense szerint a százezres létszám sem kizárt.

A Kispáltól Bödőcs Tiborig

Itt a Quarton is beszámoltunk a Kispál és a Borz tavalyi londoni koncertjéről, melyet az a Drum & Monkey nevű ügynökség szervezett, amely több, leginkább az alternatív mezőnyt képviselő előadó londoni fellépéséért volt felelős. A Drum & Monkey céget három Londonban élő magyar alapította, akik ugyan eddig főként magyar zenekaroknak és stand-up komikusoknak szerveztek fellépéseket a brit fővárosban, de a hosszú távú céljuk az, hogy nemcsak a Brit-szigeteken élő magyarokból álló közönségnek szervezzenek programokat. Az angliai magyar populáció amúgy sem akkora közönség, hogy komoly vállalkozást lehetne rájuk alapozni, és ezt mi sem mutatja jobban, minthogy a Drum & Monkey három tagja is teljes munkaidőben dolgozik napközben mást, a szervezésre a szabadidejüket használják fel.

Az ügynökség eddigi legnagyobb dobása a Kispál és a Borz tavaly júliusi londoni fellépése volt, mely gyakorlatilag a főpróbája volt az együttes szigetes búcsúkoncertjének. A koncertre a nagy múltú Relentless Garage klubban került sor, ahol tényleg nagy nevek fordultak már meg, de ha a jelenlegi műsort nézzük, most is olyan zenekarok lépnek fel ott, mint a Black Lips, az Erland & The Carnival vagy a Meat Puppets. A Kispálra (melyre érthetően 99 százalékban magyarok voltak kíváncsiak) valamennyi jegy elfogyott (ez a szervezők szerint kb. 630 eladott belépőt jelent), és ez volt az első olyan koncertje a Drum & Monkeynak, amely után gázsit is tudtak fizetni a zenekarnak, hiszen a londoni fellépések – egyelőre legalábbis – nem feltétlenül a pénzről szólnak a magyar zenekarok számára. Az ügynökség eddig szervezett már londoni koncertet két éve a Quimbynek, azóta pedig a 30Y-nak és a Heaven Street Sevennek, illetve két estét is Bödőcs Tibor komikusnak (egyébként gázsit ő is kapott), a következő pedig újra a Quimby lesz május 14-én. Ide nagyjából öt-hatszáz fős közönséggel számolnak, de befolyásolhatja ezt az is, hogy több, másik magyar vonatkozású koncertet is tartottak vagy fognak majd tartani az elkövetkező hetekben.

Márpedig ahogy minden máshoz hasonlóan a koncertre járás sem olcsó mulatság Londonban: a Kispál-koncerthez hasonlóan a Quimbyre is 22 fontért árulják a belépőket (kb. 6500 Ft), bár erre korábban 19 fontért is lehetett jegyet kapni, csak az utolsó három hétben lett felemelve. Összehasonlításképpen a már említett Black Lips-koncertre 17,50-ért, a Meat Puppetsra pedig 15 fontért lehet jegyet kapni. Ennek leginkább az az indoka, hogy egy hetekig Nagy-Britanniában vagy egész Európában turnézó zenekar esetében nem jár annyi költséggel egy londoni klubkoncert, mint az egyetlen fellépés miatt repülőre ülő magyar együtteseknél. Egy-egy koncert látogatottságánál olyan tényezőket is figyelembe kell venni, hogy csak régebb óta népszerű előadókat van értelme meghívni – olyanokat, akiknek már azelőtt is komolyabb táboruk volt, mielőtt ezrek indultak volna itthonról Londonba szerencsét próbálni.

Hogy vannak-e olyan magyar zenekarok, amelyek nem csak a kinti magyarok számára lehetnek érdekesek, ezek a Drum & Monkey szervezői szerint az újabb előadók közül kerülhetnek ki. Példaként említették a Qualitonst, melyet szerintük nem egy koncertre kellene kivinni, hanem egy kisebb turné erejéig, hasonló stílusban játszó helyi zenekarokkal, és amibe esetleg több londoni városrész, esetleg más angliai városok is beférnének. A Drum & Monkey egyébként több londoni, részben magyar érdekeltséggel is bíró zenekarnak is szervez koncerteket, melyek közül a Mindpilot nevű pszichedelikus rocktriót emelték ki, melynek magyar gitárosa van, és amely egyébként a közeljövőben Budapesten is fellép majd. A szervezők ugyanis kétirányú forgalmat is szeretnének majd a jövőben, vagyis a Magyarországról Angliába vitt előadók mellett onnét is hoznának ide koncerteket. Ami pedig a rövidebb távú terveiket illeti, idén fellép még Londonban az Európa Kiadó, a Kiscsillag és a KFT, a legnagyobb érdeklődést pedig a Csík Zenekar őszi koncertjétől várják, illetve a European Mantra szerepeltetésétől a London Jazz fesztiválon – szerintük ezeknek az eseményeknek akár jelentősebb külföldi visszhangja is lehet.

Hazai fémzene

Két pár alkotja a Nemesis Promotionst, melynek a munka érdemi részét végző férfi tagjai is főállás mellett foglalkoznak koncertszervezéssel, egyikük, Berente Zoltán a hasonló nevű tetováló szalonban dolgozik. Ebből már lehet következtetni arra, hogy a Nemesis Promotions elsősorban a keményebb rock és a metál műfaj Angliába szakadt magyar híveit szolgálja ki, legalábbis Berente Zoltán szerint “a Nemesis Promotions az egyetlen, amely foglalkozik a hazai fémzene népszerűsítésével a szigetországban”. Közreműködésükkel jutott el Londonba egyebek között a Superbutt, a Blind Myself vagy a Watch My Dying, de ők szervezték a Republic húszéves jubileumi koncertjét tavaly, és most májusban az Anima Sound System vendégszereplését is. Ősszel várhatóan az Isten Háta Mögött, a HAW vagy a Watch The Wall is felléphet majd Londonban nekik köszönhetően, és visszatér több korábbi vendég is, így például rögtön szeptemberben a Republic.

A Nemesis Promotions több különböző befogadóképességű koncerthelyszínt kipróbált már, a kétszáz főstől az ezerig, és Berente Zoltán szerint általában sikerül is eladniuk az összes jegyet. A Drum & Monkeyhoz hasonlóan a Nemesis sem csak magyar zenekaroknak szervez koncerteket: “Szimbiózisra törekszünk, ami jó mindenkinek. Az angol együttesek is szeretnek külföldön játszani, és a magyar zenekaroknak is jót tesz a népszerűség a határokon túl. Itt élőként az ismerkedés egyes zenekarokkal könnyedén megy” – mondta Berente Zoltán, hozzátéve, hogy az eddigi legismertebb brit együttes, amelynek szerveztek koncertet, a walesi Skindred. Arra, hogy a kinti magyar közönségen kívül is felfigyeljenek a magyar előadókra, egyelőre ő sem lát esélyt, de arra igen, hogy egy-két éven belül változik majd a helyzet.

Ákos és a Tankcsapda

Ákos április 17-i, londoni koncertjén a Londonfalva nevű, kinti cég szervezte, amely eddig dumaszínházas stand-up komikusoknak kötött le londoni fellépéseket, de Ákoson kívül tárgyalnak más zenészekkel is. Ákos a Troxy nevű klubban lépett fel, április 17-én, körülbelül ezer néző volt kíváncsi rá, ami a szervezők szerint kinti rekord, ennyien még magyar előadó koncertjén nem voltak Londonban. A koncert egyben egy magyar közösségi esemény is volt, magyar ételekkel, italokkal, süteményekkel várták a közönséget. A jegy itt sem volt olcsó: 25 fontba (8500 forint) került, bár később kiderült, hogy Ákost idén a budapesti lemezbemutatón kívül a magyar közönség se nagyon láthatja sehol.

A Tankcsapda idén június 5-én érkezik Londonba, amely már hagyományosan a Camden városrészben található Dingwalls klubban lép föl évente. Ezt a koncertet a Tunarts nevű ügynökség szervezi, amely leginkább kiállításokra specializálódott, és egy alkalommal magyar hetet is szervezett a brit fővárosban. Nagy Rudolf, a Tunarts ügyvezetője szerint az 500 főt befogadó Dingwalls pont ideális helyszín a Tankcsapdának, hiszen a tábora is nagyjából ezen a szinten marad, még úgy is, hogy „Londonba folyamatosan érkeznek és elmennek az emberek, folyamatos a körforgás”. A Tankcsapda is 25 fontért tekinthető meg, és a szervezők idén is teltházra számítanak. A Tunarts amúgy már letett arról, hogy a brit közönség kegyeit keresse, legalábbis Nagy Rudolf szerint korábban voltak ilyen jellegű próbálkozásaik, de jelenleg ez nem szerepel a tervek között.

A legjobban eladható műfajok

Végül megkérdeztük a Londoni Magyar Kulturális Központot (LMKK) is, amely központi finanszírozású intézmény és mint ilyen, közvetlenül a Balassi Intézet alá tartozik. “A fő feladatunk a magyar kultúra megismertetése a nem magyar közönséggel, de ugyanakkor az angliai magyar közösség számára is szólnak a programjaink” – mondta kérdésünkre Végh Gyöngyi, sajtó- és programreferens. Szerinte a klasszikus zenét lehet a legjobban eladni külföldön, legyen szó akár magyar zeneszerzőkről, akár zenészekről, de a magyar jazz és a magyar népzene is hasonlóan könnyen kelendő műfajok, ezért a LMKK ezt a három fő zenei kategóriát mutatja be Londonban. Az LMKK idei programjai között a legnagyobb a Liszt-koncertsorozat volt februárban, amely közel kétezer fizető nézőt érdekelt, 5 és 35 font között szóródó jegyárakkal. Volt még operabemutató is a Liszt-év keretében, illetve az LMKK saját, 75 fős előadótermében is folyamatosak a koncertek. A közeljövőben érkezik majd Londonba a Muzsikás és a Söndörgő is, előző egy ingyenes koncerten lép föl egy kétszáz fős teremben, a Söndörgő pedig 150 fős teremben játszik majd, 9,50 és 26,50 fontos jegyárakon.

quart.hu

Latest Posts

spot_imgspot_img

Don't Miss

Stay in touch

To be updated with all the latest news, offers and special announcements.