August1 , 2021

  Újabb tiszta forrás a Gyimesekből

  Related

  Now Is the Time to Think About Your Small-Business Success

  Find people with high expectations and a low tolerance...

  Program Will Lend $10M to Detroit Minority Businesses

  Find people with high expectations and a low tolerance...

  Kansas City Has a Massive Array of Big National Companies

  Find people with high expectations and a low tolerance...

  Olimpic Athlete Reads Donald Trump’s Mean Tweets on Kimmel

  Find people with high expectations and a low tolerance...

  The Definitive Guide To Marketing Your Business On Instagram

  Find people with high expectations and a low tolerance...

  Share

  Megjelent  ANTAL TIBOR  Jaj, de bajos egynek kettőt szeretni című albuma 
  Antal Tibort, a gyimesi népdalkincs legavatotabb előadójaként emlegetik a Kárpát-medencében. Gyerekként, Szörényi Levente Attila, Isten kardja rockoperájában a pásztorfiú szerepében nyújtott hiteles alakítást, diák korában, több rangos népdalverseny első díjasa volt, külföldön és itthon. A gyimesi csángó fiú azóta felnőtt, főiskolai tanulmányokat végzett Marosvásárhelyen a Kántor-tanítóképző Főiskolán, majd a kolozsvári Gheorghe Dima Zeneakadémián diplomázott.  
  2001-től hazatért szülőfalujába Berszán Lajos kanonok hívására a Szent Erzsébet Gimnázium zene tanára lett. Az ott tanuló diákokból énekkart hozott létre, amellyel nagy sikereket érnek el Európa-szerte. Előadói, tanári, karmesteri munkájában fő célja az értékek átmentése, amiért Németh Géza Emlékdíjjal tüntették ki, ugyanis a több száz éves hagyomány, a régi szokások és dallamok megőrzése még a Gyimesekben sem könnyű, hiszen a modern világ, mint például az internet, a popzene, valós konkurenciát jelent.  
  2004-ben a Dancs Market Records gondozásában megjelent Gyimes völgye, Csík vármegye a  hazám című albuma az erdélyi lemezkiadás egyik nagy sikere lett Egy ideig még a gyimesi kocsmákban is az ő felvételeit hallgatták, a helyi emberek akárcsak  a sikerlemez hallgatói szerte a világban megszerették, mert  ráéreztek, hogy ezek a  dalok hitelesek és élők, az igazi “tiszta forrást” képviselik. 
  Azóta is rangos nemzetközi népzenei fesztiválokon énekel Európa-szerte. Az ének és mesemondó, Berecz András meghívására több híres Kárpát-medencei énekessel együtt a rokon és testvérszeretetről énekelnek csuvas népdalokat.
  A most megjelent Jaj, de bajos egynek kettőt szeretni című albumon megszólaló csángó dallamok, a gyimesi ember lelki világáról szólnak, boldog és szomorú pillanataiba adnak betekintést. A gyimesi emberek élete soha nem volt könnyű, kemény munkával teltek mindennapjaik, de minden bújukban-bánatukban, örömükben tudtak énekelni. A lemezen Timár Viktor hegedül és furulyál,  aki Népművészet Mestere díjas gyimesi primás. 
  Egyik méltatója, Kiss Eszter így  írt a Magyar Nemzetben a fiatal  előadóról:
  “Antal Tibor énekhangja különleges, erőteljes, szép hangszíne mellett olyan adottsággal rendelkezik, hogy pillanatok alatt képes magával ragadni a közönséget. Már kisfiúként, az Attilában mindenkit elvarázsolt, de mostanra megérett a hangja, előadói gyakorlatot szerzett, s olyan elementáris erővel hat a hallgatóra, mint amivel annak idején Sebestyén Márta vagy Berecz András ejtette ámulatba a népzenétől idegen pesti füleket. Olyan nagy tudású, egyszerre beleszületett és tanult énekessel van dolgunk, amely ritka és nagy kincs az egész magyar kultúra számára.”
  spot_img