Mese Deák Bill Gyuláról, a magyar blues királyáról: meghallgattuk a Király új albumát

Date:

A mesék legtöbbször a királyokról, a szegény emberekről, a Jó és a Gonosz harcáról szólnak. Művészete, hogy a fikció sok esetben valós történetet, eseményt rejt. Csak tudni kell a sorok között olvasni.
És Bill mesél nekünk… mesél, ahogy ezt harminc éven keresztül tőle megszokhattuk, elvárhattuk. Most sem okozott csalódást. Elbeszéléséhez a bluest és a rockot hívta segítségül, hiszen ő ezen a nyelven tudja megértetni magát. Jól összeszokott sereg áll mögötte, megannyi kipróbált harcos: a Kormorán csaknem teljes legénysége, rajtuk kívül a nehéztüzérség, híres gitárforgató valamennyi.
Lukács Peta, Sipeki Pipi, Tornóczky Feri, Ángyán Tamás, Patai Tamás, Csillag Bandi, Fábián Zoli – még felsorolni is sok…A sűrű hangszerforgatás aztán dalokat is eredményezett, jutott is belőle vagy tizenhat a Király meséire. Egyik-másik a szikla keménységével, szilajságával vetekszik, de a csata hevében néha jól esik megpihenni a tradicionális blues, vagy ballada hűsítő forrásánál.
Ez a mese kemény és könyörtelen. Koltay Gergely tolla mély és kitörölhetetlen árkokat szántott a papírra, mintha csak lézerrel égette volna bele, hiszen a főhős sorsa véletlenül sem a lányregények édes-habos történeteit idézi. Ugyanakkor nehéz nem észrevenni a párhuzamot Bill göröngyökkel teli életútja, valamint napjaink pénzcentrikus, piacorientált, mindent áruba bocsátó, áruban mérő szemlélete között.
A minket körülvevő kegyetlen, lélektelen világgal folytatott mindennapos harc, kilátástalannak tűnő küzdelem a Kilakoltatás drámai opuszában csúcsosodik ki, pedig a versírót nem is a gazdasági válság ihlette; már tavaly váteszi előrelátással jósolta meg a bekövetkező emberi-családi tragédiák sorozatát. Ám a bizakodás és az optimizmus sem hiányozhat, mindig meg kell találnunk a kapaszkodót, hiszen „az Úr utánam nyúlt”.
Ez a mese Billről, a magyar blues királyáról szól. A kitartás, a tehetség és az akarat eltántoríthatatlan megtestesítőjéről. Aki bebizonyította országnak-világnak, hogy a színpad nemcsak az ügyeletes szépfiúké, hogy a mankó akár szimbólum is lehet.
Mert Deák Bill Gyula, „a legfeketébb fehér torok” tulajdonosa – ahogyan Chuck Berry nevezte – teljesítménye alapján lett „A Király”.
Hegedűs István
forrás: zene.hu

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here

Share post:

spot_imgspot_img

Popular

More like this
Related

Rap group call out publication for using their image in place of ‘gang’

Intro text we refine our methods of responsive web...

Meet the woman who’s making consumer boycotts great again

Dropcap the popularization of the “ideal measure” has led...

New campaign wants you to raise funds for abuse victims by ditching the razor

Intro text we refine our methods of responsive web...

Twitter tweaks video again, adding view counts for some users

Dropcap the popularization of the “ideal measure” has led...