Marcus Miller: Renaissance

Date:

index1Mi ez? Egy Marcus Miller-album, természetesen. Kell-e ennél többet mondanunk? Nos annak, aki már hallott tőle akár egyetlen hangot is, biztosan nem. A többieknek pedig legyen elég annyi: varázslat.

Renaissance újabb bizonyíték Isten létezésére. A korong minden egyes hangjában és minden egyes csöndjében a ZENE van jelen. Zene, amely életet ad, és ha elbukál, hantjával takar. Miles Davis késői korszakának meghatározó figurája, a Tutu profétája ezúttal sem csinál semmit azon kívül, amihez ő ért legjobban a világon. Basszusgitározik.
Technikája legendás, ahogy beüti az első hangot, már feláll a karunkon a szőr, és úgy is marad a játékidő végéig. Miller neve garancia a minőségre. 2001-es, Grammy-díjas,  című lemeze például bármikor elővehető, feldobott és eső áztatta napokon egyaránt kitűnő társ. Miller legkülönfélébb stílusú közreműködéseinek se szeri, se száma. A sor elején ott áll Miles, aztán egymás után érkezik Eric Clapton, George Benson, Dizzy Gillespie, Wayne Shorter, Paul Simon, Mariah Carey, Aretha Franklin, Jay-Z, Snoop Dogg, Billy Idol vagy épp Al Jarreau.
Ma már sokan használják a bőgőt dallamhangszerként, de az öncélú, túlgyakorolt skálákat csak ő képes megtölteni érzelemmel. Marcus Miller legalább akkora újítója hangszerének, mint Hendrix az elektromos gitárnak, zsenije talán csak Jaco Pastorius-hoz ér fel. A klarinétosként indult muzsikusRenaissance című albumán egyszerre szól minden regiszter. Jazz és funk, rhythm and blues és rock. Minden szinten fúzió. Csipkedő rezesek, lendületes futamok, nyers, funky gitár, Sean Jones trombitás és Alex Han szaxofonos pedig mesterei szakmájuknak.
A kortárs fúziós jazz virtuóz kulcsfigurájának új lemezén olyan zenészbarátok működtek közre, mint a legendás Dr. John (Janelle Monáe Tightrope-jának átiratában) vagy épp Gretchen Parlato és Rubén Blades a Setembro című brazil esküvői dalban. Persze lesznek, akik talán a poétikus basszusszóló-finálét (a The Jackson 5-féle I’ll Be There átértelmezése) leszámítva fanyalognak majd, hogy de hát ez nagyon klisés, meg hogy az 1983-asSuddenly óta nagyjából ugyanazt csinálja.
Így van. Lehet utána csinálni…

est.hu

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here

Share post:

spot_imgspot_img

Popular

More like this
Related

Rap group call out publication for using their image in place of ‘gang’

Intro text we refine our methods of responsive web...

Meet the woman who’s making consumer boycotts great again

Dropcap the popularization of the “ideal measure” has led...

New campaign wants you to raise funds for abuse victims by ditching the razor

Intro text we refine our methods of responsive web...

Twitter tweaks video again, adding view counts for some users

Dropcap the popularization of the “ideal measure” has led...