Linkin Park: személyes témák az új albumon

Date:

LinkinPark_LivingThings_cover– A személyes témákat állította a középpontba szövegvilágában friss albumán a Linkin Park: az amerikai nu metál színtér kiemelkedő csapatának Living Things című anyaga a magyar albumlistán is az első helyen nyitott.

    A Living Things a Linkin Park négy korábbi stúdióalbumának elemeit ötvözi, a zenekar kompozíciói, hangzása kevésbé kísérletező, mint a sok mindent kipróbáló Minutes to Midnight (2007) és A Thousand Suns (2010) című anyagon, viszont hallható az együttzenélés öröme.
A kemény gitárzenét hip-hoppal és elektronikával vegyítő, 1996 óta működő együttes friss CD-jén egyensúlyban van a dallamosabb és a húzósabb számok aránya, amit azenekar masszív rajongótábora is megelégedéssel fogadhat. A társadalmi, politikai kérdésekben egyaránt szókimondó Linkin Park szövegeiben Mike Shinoda rapper, gitáros és billentyűs, valamint Chester Bennington énekes ezúttal inkább a befelé fordulást választotta.
“Az előző korongjainkon inkább globális és szociális problémákkal foglalkoztunk, ezen az albumon személyesebb témák kerültek előtérbe. Számos dalban használunk metaforákat, az I’ll Be Gone című számban például az emberi kapcsolatok az űrtémára utalnak” – nyilatkozta Mike Shinoda, az együttes alapítója, az album társproducere.
A személyesség színteréből talán csak egyszer lép ki a mostanában megszokottnál jóval rövidebb, 40 percnél is kurtább anyag során a Linkin Park: az első kislemezdal, a Burn It Down egy háborúellenes állásfoglalás, a szám klipjét a csapat tagja, Joe Hahn dj rendezte. A Powerless az augusztusban mozikba kerülő amerikai akció/kaland/fantasy-film, az egykori amerikai elnök “titkos életét” bemutató Abraham Lincoln, a vámpírvadász című mozi (rendező: Timur Bekmambetov) egyik betétdala lesz.
Az album másik producere természetesen a csapattal évek óta együttdolgozó Rick Rubin, aki a System of A Down, a Red Hot Chili Peppers, a Metallica, az AC/DC albumainak is állandó producere.
A két hete utcára került Living Things már 11 országban lett listavezető, köztük az Egyesült Államokban, Kanadában, Nagy-Britanniában, Németországban és Magyarországon is vezeti a MAHASZ-listát. A magyar rajongók egy hónapja, június 8-án az ausztriai Nova Rock fesztiválon láthatták élőben a Linkin Parkot játszani a legközelebb – itteni koncertről egyelőre nem tudni.
Az amerikai nu metál színtér (Korn, System of A Down, Soil, Slipknot) szereplőjeként alakult, eddig mintegy 50 millió lemezt eladó és kétszeres Grammy-díjas Linkin Park első stúdióalbuma, a Hybrid Theory 2000-ben jelent meg, ezt követte a Meteora (2003), majd a már említett Minutes to Midnight és A Thousand Suns. A hattagú együttes több koncertfelvételt és remixlemezt is kiadott.
A Linkin Parkban Shinoda, Bennington és Hahn mellett Brad Delson gitáron és szintetizátoron, Dave “Phoenix” Farrell basszusgitáron és szintetizátoron játszik, Rob Bourdon dobol.
A Living Things című lemez Magyarországon a Magneoton/Warner gondozásában jelent meg.

MTI

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here

Share post:

spot_imgspot_img

Popular

More like this
Related

Rap group call out publication for using their image in place of ‘gang’

Intro text we refine our methods of responsive web...

Meet the woman who’s making consumer boycotts great again

Dropcap the popularization of the “ideal measure” has led...

New campaign wants you to raise funds for abuse victims by ditching the razor

Intro text we refine our methods of responsive web...

Twitter tweaks video again, adding view counts for some users

Dropcap the popularization of the “ideal measure” has led...