Kaláka: Egyetemi Színpad 1976

Date:

Népzenei csemege a Kaláka együttestől
A tényt, hogy nem csak a húszéveseké a világ – a Kaláka együttes jelen aktivitása is bizonyítja. A banda ugyanis 1969 óta húzza a talpalávalót, életkora 31 év, ami valljuk meg, gombócból is sok lenne. Az együttes alapító tagjai: Gryllus Dániel, Gryllus Vilmos és Mikó István. Ebből a felállásból mára csak a Gryllus fivérek maradtak, a multi-instrumentalista testvérpár mellett Bencze Gábor (gitár, nagybőgő) és Radványi Balázs (mandolin, gitár, ukelele) húrfelelősök alkotják a Kaláka együttest…
Dalaikban régi és kortárs magyar költők verseit zenésítik meg, illetve instrumentális szösszeneteket is alkotnak, ennek leghíresebb példája a „Magyar Népmesék”című rajzfilmsorozat zenéje. Koncertjeik gyerek-centrikus rendezvények, ahol a lurkók műveltetése/táncoltatása a show elemi része. Mára Ausztriától Észtországon és Lengyelországon át Svédországig és Argentínáig bejárták a kék bolygót keresztül kasul. “Diszkográfiájuk” 25 albumot tesz és ebbe még nincsenek is beleszámítva az „Egyetemi Színpad”-féle csemegék.

Az Egyetemi Színpad egy 1976-os (!!!) koncertfelvétel válogatott nótáinak gyűjtemánye. A Magyar Rádió rögzítette az anyagot anno, amely most előkerült egy eldugott polc tetejéről. Itt kell megjegyezzem, hogy az Egyetemi Színpad a kor egyik legfontosabb kulturális (azon belül is főleg zenei) gócpontja volt. A rögzített koncert egyik legfontosabb és legmeghatóbb momentuma a Latinovics Zoltán emlékére eljátszott Siratóének. A neves színművész gyakran lépett fel a Kalákával.
A lemez zenei és intellektuális szempontból hozza a Kalákától megszokott magas színvonalat, a felvétel minőség ugyan hagy kívánnivalót maga után, de a körülményeket figyelembe véve ez cseppet sem meglepő és az autentikus hangulat talán nem is lenne ugyanolyan, ha kristálytisztán szólna. A zenekar kedvelőinek már csak azért is ajánlatos a megszerzése, mert kizárólag olyan dalok lettek rá összeválogatva, amelyek eddig még nem, vagy csak gyökeresen más formátumban kerültek lemezre.
antropos.hu

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here

Share post:

spot_imgspot_img

Popular

More like this
Related

Rap group call out publication for using their image in place of ‘gang’

Intro text we refine our methods of responsive web...

Meet the woman who’s making consumer boycotts great again

Dropcap the popularization of the “ideal measure” has led...

New campaign wants you to raise funds for abuse victims by ditching the razor

Intro text we refine our methods of responsive web...

Twitter tweaks video again, adding view counts for some users

Dropcap the popularization of the “ideal measure” has led...