ISMÉT ÚJÍTANAK A JAZZ SZTÁRJAI – SÁRIK PÉTER ÉS BÁTKY ANDRÁS MESEKÖNYVBE REJTETTE A JAZZT

Date:

“A világ összes kincse” címmel már boltokban a Csimota Kiadó jazz-mesejátéka

A világ legkeresettebb zenészei jazzmuzsikusok: ők játszanak a legnépszerűbb popcsillagok zenekaraiban, írják a legszebb filmzenéket és ott a helyük a világ legjelentősebb színpadain és fesztiváljain. Bár a stílus egyre népszerűbb hazánkban is, mind ez idáig inkább a felnőttek számára alkotott műfaj volt.

Sárik Péter jazz-zongoraművész és Bátky András meseíró ezen szeretett volna változtatni, amikor új műfajt teremtettek egy mesébe ágyazott jazzelőadás létrehozásával. “A világ összes kincse” címmel könyv és CD formájában már a boltok polcain ajazz-improvizáció alapú mesejáték, Rofusz Kinga gyönyörű illusztrációival.
“A meseíró, Bátky András, járt néhány koncertünkön. Megismerkedtünk és elhatároztuk, hogy létrehozunk egy új és egyedülálló közös alkotást. Így találkozott a mese és a jazz. Semmiféle kompromisszumot nem kötöttünk a zenében, csak követtük a mese fonalát: vidám, szomorú, groteszk, melankolikus és szárnyaló hangulatok követik egymást, pont úgy, mintha felnőtteknek írtuk volna. A Sárik Péter Trióra egyébként is az jellemző, hogy érthető, pozitív és változatos jazzt játszunk, itt sincs ez másként. Nem titkolt célunk, hogy a gyerekekkel és azokkal a szülőkkel, akik eddig idegenkedtek a műfajtól, megszerettessük a jazzt, ezt pedig csak őszinte, hamisítatlan muzsikával lehet elérni szerintem. A másik célunk pedig nem csak ebben, hanem az összes alkotásunkban az, hogy a lehető legjobb minőséget és legmagasabb színvonalat nyújtsuk a hallgatóknak, 0-99 éves korig. Ezután már csak kiadót kellett találnunk! Korábbról ismertem a Csimota Kiadó gondozásában megjelent A csodafa című mesekönyvet, amely a Nemzeti Filharmonikusok közreműködésével vezette be a gyerekeket a klasszikus zene világába. Felkerestük Csányi Dórát és Fodor Zsuzsát, akik beleszerettek az ötletünkbe, és gyakorlatilag azonnal igent mondtak a jazz-mesejátékunk megjelentetésére” – emlékszik vissza a kalandos kezdetekre Sárik Péter jazz-zongoraművész, zeneszerző.
mico_3
“A világ összes kincse” jazz-mesejáték dedikálással egybekötött bemutatójára 2012. november 18-án az Akvárium Klub “Hetedhét Piknik” gyerekfesztiváljának keretei között kerül sor, délelőtt 10:30-tól.
A gyerek és felnőttek jazzbe ágyazott kalandok során ismerhetik meg Nyughatatlan Micót, aki igazi mesei környezetben él az Üveghegy tetején. Micó – nevéhez méltóan – nem bír nyugton várni, és kinyitja azt a ládát, amiről úgy gondolja, hogy a papája kincseit rejti. A hirtelen támadt zűrzavarban a kislány azt hiszi, elszöktek a kincsek. Rézcsőrű madárral a kincsek nyomába ered, és csak föld körüli utazása után hazatérve döbben rá, érti csak meg, hogy papájának mi is jelenti a világ összes kincsét.
Hallgass bele a mesejátékba a YouTube-on!
Közreműködők és további infó:
Mesél: Szabó Balázs, énekel: Bíró Eszter, zenél Sárik Péter (zongora), Ávéd János (szaxofon), Frey György (basszusgitár) és Berdisz Tamás (dob). Zeneszerzők: Sárik Péter, Födő Sándor “Fodo”, Szirtes Edina Mókus. Díszlet – és bábtervező/kivitelező: Fekete Dóra. (Időtartam: 50 perc)

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here

Share post:

spot_imgspot_img

Popular

More like this
Related

Rap group call out publication for using their image in place of ‘gang’

Intro text we refine our methods of responsive web...

Meet the woman who’s making consumer boycotts great again

Dropcap the popularization of the “ideal measure” has led...

New campaign wants you to raise funds for abuse victims by ditching the razor

Intro text we refine our methods of responsive web...

Twitter tweaks video again, adding view counts for some users

Dropcap the popularization of the “ideal measure” has led...