Gorillaz: Plastic Beach

Date:

A majomparádé folytatódik. A pop első és eddig utolsó virtuális képregényzenekara ezúttal a végtelen tenger partján alkotott nekünk műanyag világot, mely legalább annyira plasztik, mint kék-zöld bolygónk így a 21. század elején
A Blur egykori géniusza, Damon Albarn a csúcson intett be a barkós britpopnak, és a popot Gorillaz nevű projektjébe menekítette át. A Dan The Automatorrel készült 2001-es első és a Danger Mouse által kevert 2005-ös Demon Days nagy bummot produkált. A fékezhetetlen fantáziájú szerzőnek elege is lett a flancból, és életre hívta a visszafogott The Good, The Bad & The Queen nevű szupergroupját, tekergett egyet Maliban, és lezavart egy Blur-újrát is.
 
2007-ben Albarn még rajzos rockoperát tervezett. Jamie Hewlett grafikussal ki is ötlötték a koncepciót, írt vagy hetven számot, aztán snitt. Ahogy a The Who Lifehouse című ambiciózus műve sem valósult meg, viszont megszületett belőle a rakenroll egyik legütősebb lemeze, a Who’s Next, úgy Albarn is félretette dédelgetett tervét, és inkább egy koncepttel rukkolt elő. A Plastic Beach-nek 2008 nyarán látott neki. “Ücsörögtem a tengerparti házamban, és bámultam azt a sok szétdobált műanyag vackot a parton”.
 
Az album minden eddiginél több közreműködőt vonultat fel, pedig a The Horrors-szal vagy épp Barry Gibb-bel közös számok fel sem kerültek a végleges verzióra. A kétdimenziós figuráknak (2D, Murdoc Niccals, Noodle és Russel Hobbs mellett új pofa a Mos Defre szabott Sun Moon Stars) olyan hús-vér szereplők kölcsönzik hangjukat, mint többek között a dekadencia hercege, Lou Reed, a G-funk drogbárója, Snoop Dogg, a 65 éves soul-r&b legenda, Bobby Womack, a szuperszőrös állatka, Gruff Rhys, a sokdimenziós Mos Def, a poszt-punk pápa Mark E. Smith, a The Clash punkerei, Mick Jones és Paul Simonon vagy a régi kolléga, a De La Soul, de egy komplett arab zenekar is felvonul a menetben.
 


Nagyítás

A zene most is amolyan “kis állat, nagy állat meg minden”. Pop, rock, közel-keleti muzsika, hiphop, soul, triphop és elektronika került a konténerbe. A Demon Days végítélete sehol – a Plastic Beach optimista. Az üzenettel (“We didn’t create plastic, nature created plastic”) kapcsolatban nem foglalunk állást, a kifejezőeszközök tekintetében viszont igen.
Ilyeténképp a Plastic Beach felemás. Egyrészt nagyszerű rendező elméről tanúskodik, hiszen a seregnyi közreműködő miatt akár széttartó is lehetne, de nem az. Nincs azonban bolondozás, és nincs szivárványos pop. Több az üresjárat (Empire Ants, Glitter Freeze, To Binge). Kevés a top10-es darab: nincs Clint Eastwood, sem Feel Good Inc., van viszont egyfajta új Gorillaz-sound (Stylo), ami simán meghatározhatja az új idők új soulját, ahogy tette azt Gnarls Barkley pár évvel ezelőtt. A Plastic Beach-en több a melankólia. A (barkács)elektronika, a kísérleti hiphop és a soul dominál.
 
A Plastic Bay-be az Orchestral Intro szimfonikus luxusóceánjáróján hajózunk be, hogy ott aztán a Snoop Dogg-gal és egy kilenctagú chicagoi rezesbandával felvett Welcome To The World Of Plastic Beach G-funkja lazítson le. A White Flag közel-keleti körútja után a Mos Deffel és Bobby Womackkel közös Stylo üt be: egy electrós “crack funk” nem kevés marcangoló soullal.
A kopogó zongorás, harmonikás Some Kind Of Nature-t Lou Reed teszi áthatóvá. A diszkós, electropopos On Melancholy Hill egyszerre flegma és szárnyaló; a Mos Def által teledumált Sweepstakes olyan, mintha az Anima Sound System tolná a hiphopot. A Cloud Of Unknowingot Bobby Womack fáradt, elgyötört soulja viszi el. A műanyag zónából végül a pattogós, jazzes Pirate Jet fedélzetén térünk vissza természetes közegünkbe – amit jobb híján még Földnek nevezünk.
est.hu

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here

Share post:

spot_imgspot_img

Popular

More like this
Related

Rap group call out publication for using their image in place of ‘gang’

Intro text we refine our methods of responsive web...

Meet the woman who’s making consumer boycotts great again

Dropcap the popularization of the “ideal measure” has led...

New campaign wants you to raise funds for abuse victims by ditching the razor

Intro text we refine our methods of responsive web...

Twitter tweaks video again, adding view counts for some users

Dropcap the popularization of the “ideal measure” has led...