June25 , 2021

  Can – Először együtt a legendás német krautrock zenekar kislemezei

  Related

  Now Is the Time to Think About Your Small-Business Success

  Find people with high expectations and a low tolerance...

  Program Will Lend $10M to Detroit Minority Businesses

  Find people with high expectations and a low tolerance...

  Kansas City Has a Massive Array of Big National Companies

  Find people with high expectations and a low tolerance...

  Olimpic Athlete Reads Donald Trump’s Mean Tweets on Kimmel

  Find people with high expectations and a low tolerance...

  The Definitive Guide To Marketing Your Business On Instagram

  Find people with high expectations and a low tolerance...

  Share

  A kiadványon együtt szerepelnek a Can jól ismert felvételei, köztük a Halleluwah, a Vitamin C, a Spoon, a Mushroom és az I Want More, valamint a kevéssé ismert darabok, amilyen például a Shikako Maru Ten vagy a Turtles Have Short Legs – szerepel a Mute által az MTI-hez pénteken eljuttatott közleményben.
  A gyűjtemény számai közül jó néhány először lesz elérhető bakeliten az eredeti megjelenés óta. A The Singlest tripla vinylen, CD-n és letöltési kóddal is kiadták.
  A Can 1967-ben alakult Kölnben, tehát idén lenne 50 éves, bár a zenekar 1999-ben befejezte tevékenységét. Története során az együttesben kilencen is megfordultak, közülük a négy alapító játszotta a legfontosabb szerepet, a kvartettből már csak ketten élnek. Irmin Schmidt billentyűs-vokalista, valamint a basszusgitáros, elektronikus mindenes Holger Czukay időnként ma is alkot, a gitáron, hegedűn játszott és vokálozott Michael Karoli 2001-ben, a dobos-ütőhangszeres Jaki Liebezeit idén halt meg.
  Az együttes első lemeze 1969-ben jelent meg Monster Movie címmel, és ezen már jelen volt a Can jellegzetes hangzása, amelyben a mainstrem popzene a kísérleti elektronikával, a dzsesszel és a modern klasszikus zenével keveredett. A Can számos zenei műfaj számtalan előadójára volt hatással a postpunk Joy Divisiontől és a Primal Screamtől kezdve az avantgárd komponistán, Bernhard Langon át a Radioheadig.
  Irmin Schmidt zenei karrierjét Stockhausen és Ligeti tanítványaként kezdte, később Németországban és másutt is vezényelt magasan jegyzett nagyzenekarokat. A Can megalakítását komolyan inspirálta Jimi Hendrix és Frank Zappa zenéje, miközben Schmidt mindig hű maradt avantgárd-klasszikus neveltetéséhez.
  A Can tizenkét stúdióalbumot készített, az utolsó, a Rite Time 1989-ben jelent meg. Jövőre könyv jelenik meg a Canről a Faber & Faber gondozásában All Gates Open címmel. A kiadvány az első teljes biográfiája lesz a zenekarnak (a szerző Rob Young), másrészt elérhető lesz egy Can Kiosk című könyv is, amelyet Irmin Schmidt írt és gondolatok, vizuálok, interjúk kollázsa.
  MTI

  spot_img