A New Order tíz év után készített új stúdiólemezt

– Tíz év után készített új stúdióalbumot a New Order. Az elektro-rock meghatározó brit csapata, a 35 éve létező formáció Music Complete című anyaga szeptember 25-én jelenik meg a Mute kiadó gondozásában.

    “Az előző két album, a 2001-es Get Ready, valamint a 2005-ös Waiting For The Siren’s Call meglehetősen gitárközpontú volt, elsősorban azért, mert egy időre elegem lett a szintetizátorokból. Újra fel akartam fedezni magamnak a gitárt, amelyen annak idején a Joy Divisionben játszani kezdtem. Aztán eltelt tíz év és ismét rátaláltam a szintikre meg az elektronikára, ez hallható a Music Complete-on is” – idézte a Mute MTI-hez eljuttatott közleménye Bernard Sumnert, a New Order frontemberét.
A zenekar 1980-ban alakult Manchesterben, a megszűnt Joy Division három tagjából, miután Ian Curtis, a posztpunk csapat énekes-szövegírója 1980. május 18-án – néhány nappal azelőtt, hogy a csapat amerikai turnéra indult volna – felakasztotta magát. A popos elektronikus zene felé forduló New Order (Bernard Sumner – gitár, ének; Peter Hook – basszusgitár; Gillian Gilbert – billentyűs hangszerek; Stephen Morris – dob) 1993-ig hat sikeres stúdióalbumot készített; a Blue Monday című, 1983-ban kiadott kislemez forradalmi hangzású volt abban az időben.
A zenekar 1993-tól 1998-ig szüneteltette tevékenységét, az idő alatt a tagok különböző projektekben (Electronic, Revenge, Other Two, Monaco) dolgoztak. A visszatérést követően készült két stúdióalbum (a másodikon már Phil Cunningham helyettesítette Gilbertet), majd 2006 végén, a zenét meghatározó Peter Hook kiválásával úgy tűnt, végleg vége lett a New Ordernek. Aztán 2011-ben ismét összeállt a csapat, amelyben Sumnert, Morrist, Cunninghamet és a visszatért Gilliamet Tom Chapman basszusgitáros egészítette ki.
A Music Complete című anyag 65 perc hosszú és tizenegy dal szerepel rajta. A zenéket a tagok közösen szerezték, a szövegeket Sumner írta. A felvételek a Morris-Gilbert házaspár Chesire-i farmján, illetve Sumner házi stúdiójában zajlottak. A produceri munkák többségét a zenekar maga végezte el. A Singularityt és a Plastic-et már játszotta élőben a New Order, a többi dal egyelőre teljesen ismeretlen a rajongók előtt.
A közreműködők között ugyanakkor számos ismert név szerepel: Tom Rowlands (Chemical Brothers) három számban is közreműködött producerként, illetve zenészként, szintén producer volt az egyik számban Stuart Price (Killers, Madonna). Elly Jackson (La Roux) két felvételen énekelt, a Killers frontembere, Brendon Flowers, valamint Iggy Pop hangja egy-egy dalban hallható. Közreműködött továbbá a Manchester Camerata szimfonikus zenekar, amely idén a budapesti Zeneakadémián is fellépett, valamint két vokalista, Denise Johnson és Dawn Zee, akik a New Orderrel már korábban is sokszor dolgoztak.
A mixpult mögött Craig Silvey (Arcade Fire, National, Arctic Monkeys) és Richard X (Pet Shop Boys, Goldfrapp) ült, a Mondrian-szerű geometriai elemeket ábrázoló borítót ezúttal is Peter Saville készítette, aki már a Joy Division-lemezek művészeti munkáiért is felelős volt.

MTI

 

More from author

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here

Related posts

Advertisment

Latest posts

Rácz Gergő a magyar rádiós slágerlista történetének új rekordere

18 hete, azaz több mint 4 hónapja folyamatosan vezeti a Magyar Rádiós Top 40 slágerlistát Rácz Gergő és Orsovai Reni "Mostantól" című...

Jamie xx új klubslágere a négy fal között is felrázza az ember testét és lelkét

James Thomas Smith, ismertebb művésznevén Jamie xx nemcsak a melankolikus slágergyár, a The xx formációjával tette fel magát a zenei térképre, hanem elektronikusabb vizekre evezve szólóelőadóként is egyre...

Hatodik tagot keres a 4S Street zenekar!

Nem kell megijedni, nem a zenekar újraszervezéséről van szó, a srácok csupán előrukkoltak egy ötlettel, ami kicsit megmozgathatja a zenélni vágyók fantáziáját. Egy saját...

Want to stay up to date with the latest news?

We would love to hear from you! Please fill in your details and we will stay in touch. It's that simple!

WordPress › Error

There has been a critical error on your website.

Learn more about debugging in WordPress.