ZENE ÜNNEPE 2011

Date:

A Zene Ünnepét 1982-ben tartották először Franciaországban. Maurice Fleuret francia zenetudós javasolta, hogy a nyár első napját a világon mindenütt zenével köszöntsék. Az ötlet az akkori francia kulturális miniszter, Jack Lang támogatásával valósult meg. Ma már a Zene Ünnepe európai, sőt nemzetközi méretűvé vált: több mint 100 országban rendezik meg ugyanazon a napon, június 21-én.
A zene születésünktől kezdve körülvesz minket, és mint mindenhez, ami adott, hajlamosak vagyunk hozzászokni. Néha azonban nem árt emlékeztetni magunkat arra a sok jóra, ami része a mindennapjainknak. Éppen ezért néhány lelkes zeneszerető francia huszonkilenc évvel ezelőtt gondolt egyet, és teremtett még egy okot mindennek megünneplésére: a leghosszabb napot, június 21-ét avatták a Zene Ünnepévé. Lelkesedésük Hollandiára is átragadt és a mozgalom nagy sebességgel terjedni kezdett az egész kontinensen. Azóta Európa több nagyobb városában, minden évben ugyanazon a napon, június 21-én egyszerre kerül megrendezésre a hatalmas utcabál, hogy napkeltétől napnyugtáig zene töltse be minden település összes sarkát, zegzugát.
A Zene Ünnepe olyan egész napos, ingyenes, politikamentes rendezvény, amely a zene valamennyi formájára és stílusára kiterjed. Zeneiskolák, zenei múzeumok nyitják meg Európa-szerte kapuikat, komolyzenei együttesek, jazzisták, népdalénekesek, dj-k és rockzenészek váltják egymást a szabadtéri és a klubszínpadokon.
Magyarország 1997-ben csatlakozott a mozgalomhoz, amikor Budapest is aláírta a Zene Ünnepe nyilatkozatot. Vezérelveink az ingyenesség, az összefogás és az önkéntesség. Célunk, hogy egyszerre, egy időben, az egész ország területén és határainkon túl ezen a napon minden a zenéről szóljon.
A Zene Ünnepe 2011 eddigi hazai helyszínei
Budapesten:
MILLENÁRIS: Nagyszínpad /szabadtéren felállított színpadon/ 17.00 és 22.00 óra között magyar és nemzetközi könnyűzenei koncertek a Francia Intézettel közös szervezésben, illetve amatőr és akusztikus zenei koncertek sora az Európa Ponton, koradélutántól későestig.
RÁDAY UTCA: akusztikus utcazenei koncertek az utca 5 pontján
TOMPA UTCA: akusztikus utcazenei koncertek az utca 4 pontján
FERENC TÉR: klasszikus zenei koncertek
BAKÁTS TÉR: klasszikus zenei koncertek
NEHRU PART: Magyar és nemzetközi világzenei koncertek, a Cseh Centrummal, a Lengyel Intézettel és az Adam Mickiewicz Intézettel közös szervezésben.
MADÁCH TÉR: Kisebbségek színpada.
További helyszínek Budapesten:
ERZSÉBET TÉRI GÖDÖR
ELTE BTK. BELSŐ  UDVAR
CORVINTETŐ
R33
A38 HAJÓ
Csatlakozó városok:
BALATONLELLE
DEBRECEN
EGER – Pavilon színpad, a Görög Kulturális és Idegenforgalmi Minisztériummal közös szervezésben
KAPUVÁR
MISKOLC
SZÉKESFEHÉRVÁR
PÉCS – több helyszínen
Eddigi külföldi fellépők:
Palyrria – Görögország
Ősi görög dallamok urbán elektronikával keverve
Az 1996-ban, Athénban alakult együttes 99′-ben talált rá saját útjára, amelyet azóta is követ. Úgy tekintenek az elektronikára, mint az ősi hangzás megújítójára. Az általuk world-electronaknevezett stílusban alkotnak, amely a nyugati típusú elektronika és mediterrán tradíciók egyvelege, így a különleges hangzás ősi és futurisztikus hatást kelt egyszerre. Zenéjük ősi hangszerekből előcsalt, pentaton skálán nyugvó hangokból épül fel, miközben basszus ütemek, techno groove-ok lüktetnek a dallamok alatt.
www.palyrria.com
Lyre Le Temps – Franciaország
Három szenvedélyes egyéniség utazása a 20.század zenei világában a swingtől kezdve egészen az elektronikáig. A zenei univerzum távoli szegleteiből érkező tagok négy évvel ezelőtt a jazz szeretetén keresztül találtak egymásra. Rendszeresen koncerteznek, és fesztivál fellépéseiken több ezres tömegeket táncoltatnak meg. A zongorista Ry’m nagyszerűen improvizál, a dj, rapper és hiphop zenész Amorphe bakelit lemezekről csapolja le a régi sanzonokat, dj Seconde pedig elektronikus kütyükkel épít hidat a modern zenei irányzatok és a fülbe mászó dallamok között.
Sikerük előszelét jelezte, hogy egy független kiadó rögtön napokkal azután szerződést ajánlott a csapatnak, hogy regisztráltak a myspace-en. Ők azonban nem mondtak azonnal igent, hanem tovább dolgoztak a lemezükön, amely 2008-ban Different Universes címmel jelent meg a Believe Digital kiadó gondozásában.
www.lyreletemps.com
 

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here

Share post:

spot_imgspot_img

Popular

More like this
Related

Rap group call out publication for using their image in place of ‘gang’

Intro text we refine our methods of responsive web...

Meet the woman who’s making consumer boycotts great again

Dropcap the popularization of the “ideal measure” has led...

New campaign wants you to raise funds for abuse victims by ditching the razor

Intro text we refine our methods of responsive web...

Twitter tweaks video again, adding view counts for some users

Dropcap the popularization of the “ideal measure” has led...