Szalóki Ági az Etnoklubban

Date:

Április 24-én, szombaton a kortárs zenei élet egyik legnépszerűbb énekese lesz a Duna Televízió Etnoklubjának vendége: Szalóki Ági és zenészbarátai látogatnak ezúttal Katona Erika műsorába.  
Hogyan szól a fulyara? Mi a sodronypáncél és hogyan készül? Mi történik, ha keresztezzük a magyar népzenét, a népdalt és az amerikai eredetű jazzt? És végül: melyik az a műsor, amely mindezekre választ ad? Természetesen a Duna Televízió műsorán futó Etnoklub, melyben Katona Erika minden szombat délben igyekszik közelebb hozni a népzene különleges világát kicsikhez-nagyokhoz egyaránt. Az április 24-i műsorban találkozhatnak a mai dzsessz-élet megkerülhetetlen szereplőjével, Szalóki Ágival, aki elárulja, miként jutott el a népi énektől az etnodzsesszig. A fiatal, ám méltán elismert énekesnő mindmáig a népzenéből meríti ihletét: megtudhatjuk, milyen dalokat gyűjtött legutóbbi erdélyi útja során, és ez hogyan inspirálta mostani műveit.  
Szalóki Ági a barátaival érkezett az Etnoklubba: újra találkozunk a Vujicsics együttesben is játszó Borbély Mihállyal, aki elmeséli, hogy milyen hatást gyakorolt az amerikai dzsesszre, Chick Coreára és Duke Ellingtonra Bartók népzenei gyűjtése. Megismerhetjük Dés Andrást, aki használati tárgyakból alakít ki magának ütőhangszereket, valamint a zongorista-zeneszerző Szabó Dánielt, a gitáros Oláh Szabolcsot és a nagybőgőn játszó Barcza Horváth Józsefet – a dzsessz-zenészekről az is kiderül, Szalóki Ági hatására megváltozott-e viszonyuk a magyar népzenéhez. 
Mindeközben bepillantunk egy igazi sodronykészítő mester, Ábel Endre munkájába, s kiszámolhatjuk, hogy hány Etnoklub-adás alatt lehet elkészíteni egy többkilós, fejre való kámzsát. És természetesen végig szól a muzsika: szászcsávási cigánydalt, bolgár dalt, gyimesi, széki, magyarszováti és magyarlónai népdalokat és etnodzsessz feldolgozásokat hallgatunk. 
Április 24-én, szombaton 12.35-kor a Duna Televízióban és a Duna II Autonómia csatornán várja önöket Könczei Árpád szerkesztő, Lukács Gabriella rendező, és a műsorvezető: Katona Erika.

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here

Share post:

spot_imgspot_img

Popular

More like this
Related

Rap group call out publication for using their image in place of ‘gang’

Intro text we refine our methods of responsive web...

Meet the woman who’s making consumer boycotts great again

Dropcap the popularization of the “ideal measure” has led...

New campaign wants you to raise funds for abuse victims by ditching the razor

Intro text we refine our methods of responsive web...

Twitter tweaks video again, adding view counts for some users

Dropcap the popularization of the “ideal measure” has led...