Joana Amendoeira augusztusban lép fel Budapesten

Date:

Augusztus végén tartja meg májusban elmaradt budapesti koncertjét Joana Amendoeira, a portugál zenei műfaj, a fado csillaga. A fiatal fadogeneráció egyik legnagyobb és Magyarországon is népszerű személyisége augusztus 29-én 20 órakor lép színpadra a Millenáris Teátrumban.
A 28 éves énekesnő első külföldi koncertjét 16 évesen a kecskeméti Portugál napokon adta 1998-ban, ahol hatalmas sikert aratott. Joana magyarul is énekelt már a Zorán pályafutásának 40. évfordulója alkalmából rendezett jubileumi lemezbemutató koncerten. A mostani budapesti koncerten pedig egy Presser Gábor szerezte „magyar fadót” is előad majd.

 
Joana Amendoeira énekstílusa alapvetően a klasszikus zenéhez közelít, kivételes szépségű hangja által a fado sajátos ragyogással cseng. Rendkívüli személyisége, hangja, karizmája, kontaktusteremtő képessége és az őt kísérő portugál gitár, klasszikus gitár, nagybőgő, hegedű és tangóharmonika igazi szenvedélyt és erőt sugároznak.
 
Az énekesnő alig 13 évesen lett a női előadó kategória első helyezettje a portói Grande Noite do Fado versenyen és már igen fiatalon együtt lépett fel Carlos do Carmo fadolegendával. Az elsöprő sikerű koncert óta Joana Amendoeira nemzetközi karriert futott be, rendszeresen fellép Európa legjelentősebb előadótermeiben, énekel Amerikában, Japánban és Dél-Amerikában is.
 
Első lemezét Olhos Garotos címmel (Játékos szemek) 1998-ban adta ki, a 2000-ben megjelent Aquela Rua (Az az utca) és 2003-ban megjelent Joana Amendoeira című albumai mind a szakma, mind a közönség körében hatalmas elismerést arattak. Az énekesnő 2004-ben elnyerte a Portugál Újságírók (Casa da Imprensa) díját. A 2005-ben megjelent negyedik lemeze, az Ao vivo em Lisboa (Élőben Lisszabonban) a 2004 novemberében a lisszaboni S. Luiz színházban adott szólókoncertjéről készült. Legújabb, a Mar Ensemble együttessel készített DVD-je idén került forgalomba.
kultura.hu

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here

Share post:

spot_imgspot_img

Popular

More like this
Related

Rap group call out publication for using their image in place of ‘gang’

Intro text we refine our methods of responsive web...

Meet the woman who’s making consumer boycotts great again

Dropcap the popularization of the “ideal measure” has led...

New campaign wants you to raise funds for abuse victims by ditching the razor

Intro text we refine our methods of responsive web...

Twitter tweaks video again, adding view counts for some users

Dropcap the popularization of the “ideal measure” has led...