Az Apostol 45. születésnapját ünnepli a Syma-csarnokban

Date:

– Eredetileg dzsesszrock zenét játszott az Apostol együttes, széles körű ismertséget és népszerűséget azonban később, hatalmas slágereivel szerzett. A 45 éve alakult csapat, amely nemrég új lemezt készített, december 8-án a Syma-csarnokban ünnepli jubileumát.

    “Mivel az elmúlt években, évtizedekben számos válogatásanyag jelent meg tőlünk, most nem a nagy slágerek összegyűjtése volt a cél, inkább a kevésbé ismert felvételeket szedtük össze, amelyek többsége eddig csak vinylen, kislemezeken jelent meg vagy rádiófelvételen létezett” – mondta Németh Zoltán billentyűs, az Apostol alapítója az MTI-nek.
ngyc_source A CD (kiadó: Tom-Tom Records) címadó dala, az Okosabban kéne élni, Németh Gábor és Szenes Iván szerzeménye ugyan jól ismert az Apostol-koncertekről, de a szám stúdióváltozata több mint négy évtizede, 1974-ben csak egy kislemezen jelent meg. Hasonló volt a helyzet több más dallal, köztük A legtöbb ember ott hibázza el, valamint a Búcsúzik a nyár című számmal is. A legkorábbi, dzsesszrockos, a Blood Sweat & Tears- illetve Chicago-hatásokat hordozó időszak termése a Vándor, milyen az út.
“A korongra természetesen nem archív felvételeket tettünk, mind a 13 dalt újra rögzítettük, modernizált hangszerelésben, korszerű stúdiótechnikai körülmények között. A számok többségét már mi magunk se tudtuk volna fejből eljátszani, össze kellett próbálni őket” – szögezte le Németh Zoltán.
Az Apostol sikerkorszaka a populárisabb zenére áttéréssel 1974-ben kezdődött, az énekes Meződi József csatlakozása után. Olyan, mindenki által dúdolt slágerek születtek a hetvenes-nyolcvanas években, mint a Nehéz a boldogságtól búcsút venni, a Nem tudok élni nélküled vagy az Eladó, kiadó most a szívem. Az Apostol 1979-ig megtartotta kettősségét, itthon és külföldön is részt vett dzsesszfesztiválokon.
“Miután 1971-ben megnyertük a salgótarjáni országos könnyűzenei fesztivált, nagy reményekkel kopogtattunk az Országos Rendező Irodánál, de ott gyakorlatilag elhajtottak minket azzal, hogy a dzsesszrock rétegzene, senki nem kíváncsi rá. Ezért jó ideig csak kísérőzenekarként vagy töltelékprogramként működhettünk különböző produkciókban. A váltás a slágerzenére ennek ellenére nem tudatosan történt: a berobbanásunkat hozó Okosabban kéne élni véletlenül került hozzánk, Bolba Lajos, a Made in Hungary című rádióműsor zenei rendezője adta oda nekünk. Később is odafigyeltünk arra, hogy ha slágerzenét is játszunk, a dalok igényesen legyenek megírva, a fúvósok ezt erősítették” – idézte fel a zenész.
Az együttes a nyolcvanas évek közepétől a színházi zene felé fordult, a Rockszínház tagjaként számos sikeres produkcióban – Sztárcsinálók, Evita, Jézus Krisztus Szupersztár, Nyomorultak, Miss Saigon, Sakk – működött közre. Ezt a műfajt idézi del a CD-n a Látnom kell a célt, de szintén nem tipikus Apostol-szám A kígyó című dal sem. A csapat “újrafelfedezését” a kilencvenes évek második fele hozta, amikor több válogatásalbum is megjelent.
“December 8-án a Syma-csarnokban az Óbudai Danubia Zenekar lesz a jubileumi koncert vendége, a slágereinket most először fogjuk igazi szimfonikus hangzással, vonósok közreműködésével előadni. Ott lesz velünk Muck Ferenc szaxofonos, aki az Apostol állandó külső tagja” – mondta végül Németh Zoltán az MTI-nek.
Az Apostol mai felállása – Németh Zoltán (billentyűs hangszerek), Meződi József (ének), Pete László (harsona), Baranski László (gitár), Szaniszló Lajos (trombita), Szabó Ferenc (dob) – 1984-től állandó, a hangzást két vokalista, Berecz Bea és Demjén Noémi teszi teljessé.

 

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here

Share post:

spot_imgspot_img

Popular

More like this
Related

Rap group call out publication for using their image in place of ‘gang’

Intro text we refine our methods of responsive web...

Meet the woman who’s making consumer boycotts great again

Dropcap the popularization of the “ideal measure” has led...

New campaign wants you to raise funds for abuse victims by ditching the razor

Intro text we refine our methods of responsive web...

Twitter tweaks video again, adding view counts for some users

Dropcap the popularization of the “ideal measure” has led...