July30 , 2021

  Holdviola – A népdal szerelmesei

  Related

  Now Is the Time to Think About Your Small-Business Success

  Find people with high expectations and a low tolerance...

  Program Will Lend $10M to Detroit Minority Businesses

  Find people with high expectations and a low tolerance...

  Kansas City Has a Massive Array of Big National Companies

  Find people with high expectations and a low tolerance...

  Olimpic Athlete Reads Donald Trump’s Mean Tweets on Kimmel

  Find people with high expectations and a low tolerance...

  The Definitive Guide To Marketing Your Business On Instagram

  Find people with high expectations and a low tolerance...

  Share

  A Bánat utca című elektrofolk népdalfeldolgozásukkal a semmiből robbantak be. Daluk „aranykislemez” minősítéssel büszkélkedhet, ez új előadóknál igazi ritkaságnak számít. Farkas Péterrel, a Holdviola megálmodójával, Gál Lajos gitárossal és Barta Zsófi énekesnővel Madárka című debütáló albumuk kapcsán beszélgettünk.

  Péter, igaz, hogy számodra terápiaként indult a zenekar?

  Péter: Igen. Akkoriban magánéleti válságban voltam, és a népzene jelentett egyfajta kivezető utat. A sors úgy hozta, hogy a kezembe akadt egy több lemezből álló népdalgyűjtemény, amely nagyon megérintett. Éreztem, hogy foglalkoznom kell vele.
  Miért lett Holdviola a zenekar neve?
  Péter: Olyan nevet kerestünk, amely kifejezi a helyi kötődést (Miskolc a szülővárosunk), és Zsófi karakteréhez is nagyon illik. Sokan nem tudják, de a holdviola egy létező, a Bükk hegységben is megtalálható virág.
  Hogyan éltétek meg a hirtelen jött sikert?
  Lajos: Nyilván mindannyiunknak nagyon jólesik, de alapvetően nem ez a legfontosabb a zenekarnak. Sokkal lényegesebbek azok a pozitív visszajelzések, amelyeket a különböző fórumokon kapunk. Jó tudni, hogy nemcsak bennünk mozgat meg valamit a zenénk, hanem másokban is.
  A koncertjeiteken nagy hangsúlyt fektettek a vizuális elemekre. Ezt már a kezdetekkor fontosnak tartottátok?
  Péter: Nem, a színpadi megjelenésünket nagyrészt a véletlenek alakították. Egy rendezvényen találkoztam Maródi Attilával, a Szinvavölgyi Néptáncműhely koreográfusával, akinek megmutattam a dalainkat. Annyira megtetszettek neki, hogy azt mondta, dolgozzunk együtt. Később csatlakozott hozzánk egy animációval foglalkozó, kedves ismerősünk is, aki azóta a színpadi háttéranimációt készíti.
  Milyen zenei műfajok hatnak rátok a leginkább?
  Péter: A nemzetközi gitárzenék mindenképpen. De ez persze nem tudatos, hiszen elsősorban egy saját hangzásvilág kialakítására törekszünk.
  Lajos: Az elektronikus vonal jön inkább Péter felől, a gitár pedig felőlem.
  Zsófi: Én pedig a hangommal finomítok rajta. Szerencsére nagyon jól tudunk együtt dolgozni. Mindenki beletesz egy kicsit önmagából – ettől lesz szerethető és különleges a zenénk.
  A hagyományőrzés mennyire célotok?
  Lajos: Egyáltalán nem akarunk a kultúra megmentőiként feltűnni. Egyszerűen szeretjük a népzenét. Ezt pedig, úgy gondolom, talán olyan formában kapják tőlünk az emberek, amely nem árt a népdalnak. A hagyományőrzés csupán egy plusz.
  Hogyan tovább?
  Péter: Most a legfontosabb célunk, hogy a lemezt minél több helyen élőben is bemutassuk. A kiadónk pedig szeretné, ha ez év végére összeállna egy újabb album. Úgyhogy egyelőre még nincs megállás.
  Forrás: Marie Claire

  spot_img