David Paich (Toto) sikerekről és tragédiákról – interjú

Date:

Norway, Biri, 24 july 2010Toto, tour 2010Photo: www.isabelnabuurs.nlA fúziós rockzene egyik alapcsapata, a több mint három és fél évtizede működő amerikai Toto ad koncertet augusztus 21-én a fővárosi PeCsa Music Gardenben. A zenekar alapító tagja, David Paich billentyűs a rendkívül sikeres együttes történetét kísérő tragédiákról is beszélt az MTI-nek adott exkluzív interjúban.

    A Toto először 2000-ben, majd 2006-ban játszott Magyarországon, mindkétszer ugyanott, ahol most is fog: a fővárosi Petőfi Csarnok szabadtéri színpadán.
“A turnézás az életem, és még ma is ugyanazt az izgalmat és lelkesedést érzem egy-egy koncertsorozat kezdetekor, mint 1978-ban, az első idején. Rock and roll zenekarban játszani a legklasszabb dolog a világon, egyben igazi kihívás” – fogalmazott David Paich, aki emailen válaszolt az MTI kérdéseire.
A Toto új turnéja július 29-én indul, az első koncert Olaszországban a luccai nyári fesztiválon lesz. Magyarországra Franciaország, Svájc, Norvégia, Svédország, Dánia és Németország érintésével érkeznek, a Livesound szervezésében zajló budapesti fellépés másnapján, augusztus 22-én már Bécsben játszanak, szeptemberben pedig amerikai állomások következnek.
“Ma sem unalmas az olyan számokat játszani, mint amilyen az Africa, a Hold the Line vagy az I’ll Be Over You. A show teljesen új, tele olyan dalokkal, amelyeket korábban soha nem adtunk elő élőben. Persze időnként fárasztó a próbákon a régi slágerek eljátszása, de amikor a rajongóink előtt tesszük ezt a turnén, mi is élvezzük. Nincs annál felemelőbb, amikor azt hallod, hogy a közönség énekli a dalaidat. Amikor nézőként elmegyek valakinek a koncertjére, én is elvárom, hogy bizonyos számokat halljak. Megpróbáltunk olyan számlistát összeállítani az új turnéra, amelyben a mindenki által várt és a meglepetés számok egyaránt szerepelnek” – fejtette ki a billentyűs.
Miután a Toto lelke, Steve Lukather gitáros 2008-ban bejelentette, hogy kiszáll a zenekarból, úgy tűnt, vége a hosszú és sikeres történetnek, ám két évvel később a csapat újra összeállt – immár Bobby Kimball énekes nélkül – egy európai turnéra, amelynek bevételét a 2007 óta súlyos betegségben, az agyi és gerincvelői mozgató idegsejtek pusztulásával járó amiotrófiás laterálszklerózisban (ALS) szenvedő Mike Porcaro basszusgitáros gyógyítására ajánlották fel.
“Ez volt a legjobb módja annak, hogy a betegségről minél többet megtudjanak az emberek. Akkor Mike-ért álltunk újra össze, de azért mindannyiunkban megvolt a vágy, hogy újra játsszuk a Toto zenéjét, a magunk és a közönség örömére egyaránt” – mondta erről Paich.
A tragédiák, és azt ezt követő újrakezdések korábban is jelen voltak a Toto történetében, hiszen Mike egyik testvére, az alapító tag Jeff Porcaro dobos 1992-ben egy szívrohamban életét veszítette. A Toto talán legnagyobb sikere, az Africa című 1982-ben született dal David Paich és Jeff Porcaro közös szerzeménye, amelyet Paich énekel.
“Borzasztóan nehéz volt számunkra Jeff halálát feldolgozni, akkor gondoltuk először azt, hogy a Totónak vége, nincs értelme folytatni. Jeff-fel már a Toto előtt számos lemezen együtt játszottunk session zenészként, a hetvenes évek közepén mi döntöttük el, hogy együttest alapítunk. Akkor úgy éreztük, ha bármelyikünk elhagyja a csapatot, akkor annak vége is lesz. Halála után egy hónappal jelent meg új lemezünk, a vele közösen készített Kingdom of Desire, egy lekötött kétéves turné állt előttünk. Ha lefújjuk, a óriási költségekkel járt volna, a koncertsorozattal viszont Jeff emléke előtt tudtunk adózni” – idézte fel a zenész.
A Toto egyedi, a pop-rockot progresszív és dzsessz elemekkel elegyítő stílusa igazi védjegy. David Paich az MTI-nek elmondta: bár nagyon sok zenész volt hatással a Toto zenéjére, és tagjai számos világsztárral játszottak együtt Quincy Jonestól Tommy Bolinon át a Steely Danig, már középiskolás koruk óta arra törekedtek, hogy saját hangzást alakítsanak ki, amely egyfajta fúziója az általuk imádott zenéknek.
David Paich beszámolt arról, hogy egyelőre nem terveznek új stúdiólemezt – a legutóbbi, tizenkettedik a 2006-ban megjelent Falling in Between volt. Utalt arra, hogy a hat évvel ezelőtti album meglehetősen nehezen született meg. “Ez volt a mi Abbey Road albumunk, így aztán egyelőre nincs napirenden, hogy újra stúdióba vonuljunk egy új anyag elkészítésére”.
A zenész a Totón kívül számos világhírű előadó lemezén működött közre zenészként, dalszerzőként és zenei rendezőként. Dolgozott együtt mások mellett Boz Scaggs-szel, Cherrel, George Bensonnal, Jon Andersonnal (Yes), a Chicagóval, Michael Jacksonnal, Rod Stewarttal, Donna Summerrel és Bryan Adams-szel is. Stúdiózenészként szerepelt Michael Jackson Thriller című albumán.
“A közös stúdiómunka Michaellel mindegyik közül a legemlékezetesebb számomra. Mindketten a tökéletességre törekedtünk, így azonnal egy hullámhosszra kerültünk” – idézte fel David Paich az MTI-nek adott interjúban.
A Totóban David Paich és Steve Lukather mellett a szintén alapító tag Steve Porcaro (billentyűs hangszerek) is játszik Budapesten, mellettük Simon Phillips (dob), Joseph Williams (ének) és Nathan East (basszusgitár) szerepel.
A Los Angelesben 1976-ban alakult Toto lemezeiből eddig összesen 35 millió példányt adtak el világszerte. Az Africa című dalt tartalmazó Toto IV című album (1982) a rockzene történetében először kapott 6 Grammy-díjat. Steve Lukather gitáros szólóban többször is járt Magyarországon, legutóbb tavaly novemberben a Millenáris Teátrumban lépett fel.

MTI

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here

Share post:

spot_imgspot_img

Popular

More like this
Related

Rap group call out publication for using their image in place of ‘gang’

Intro text we refine our methods of responsive web...

Meet the woman who’s making consumer boycotts great again

Dropcap the popularization of the “ideal measure” has led...

New campaign wants you to raise funds for abuse victims by ditching the razor

Intro text we refine our methods of responsive web...

Twitter tweaks video again, adding view counts for some users

Dropcap the popularization of the “ideal measure” has led...