Sziget – Dubioza Kolektiv: ugyanaz a célunk, mint a fesztiválé

Date:

– Ugyanaz a programunk, mint a fesztiválé, hogy az emberek érezzék jól magukat, szeressék egymást, de legalábbis éljenek békében – nyilatkozott szerdai fellépésük után a közel másfél évtizede a hip-hop, a reggae, a dub és a rock határmezsgyéjén mozgó, mindezeket a boszniai folklórral ötvöző Dubioza Kolektiv két tagja, Brano Jakubović billentyűs és Vedran Mujagić basszusgitáros az MTI-nek.
Mint mondták, hazájuk, Bosznia-Hercegovina polgárainak mindennapi élete ma sokkal rosszabb, mint egykor Jugoszláviában volt, a médiából pedig ugyanazok az ígéretek özönlenek arról, hogy a jövőben minden jobb lesz; ők a tréfa eszközével akarják a polgárokat gondolkodásra sarkallni.
A humor és a provokáció a kommunikáció egy sajátos fajtája, ráadásul minden jó viccnek van valóságalapja. De mi azt akarjuk megmutatni, mekkora a különbség az itteni és a pár száz kilométerrel távolabbi élet között – nyilatkozott Vedran Mujagić.
Megjegyezte, Balkán-szerte fellépve úgy próbálják egy táborba összefogni a közönséget, hogy az az egykor közös nyelv, amelyen ők is énekelnek, és amelyet a publikum tisztán ért, hivatalosan a komikusnak hangzó boszniai szerbhorvát nevet viseli.
Zenésztársa, Brano Jakubović szerint a lényeg az, hogy az egykor közös államban élő népek akkor is képesek legyenek békében, a kilencvenes évek háborúi után jó szomszédként élni egymással, ha országhatárok választják el őket egymástól.
Mint mondta, évente száznál több koncertet adnak, és semmi különöset nem találnak abban, hogy – mint a Szigeten is – gyakran közönségük töredéke érti a dalszövegeket; azt viszont látják, hogy ráéreznek a hangulatra, és segíti is őket néhány angolul előadott számuk.
Hozzátette, az ősszel ismét stúdióba vonulnak, hogy felvegyék a tavaly megjelent Happy Machine-t követő albumukat, amelyen “a mi nyelvünkön” szólalnak meg a számok, ugyanakkor jövőre angol, francia, olasz és spanyol nyelvű albumokat terveznek; azon a gyakorlaton viszont nem kívánnak változtatni, hogy – a szabadságszeretet megnyilvánulásaként – az interneten ingyen letölthetővé teszik dalaikat.
MTI

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here

Share post:

spot_imgspot_img

Popular

More like this
Related

Rap group call out publication for using their image in place of ‘gang’

Intro text we refine our methods of responsive web...

Meet the woman who’s making consumer boycotts great again

Dropcap the popularization of the “ideal measure” has led...

New campaign wants you to raise funds for abuse victims by ditching the razor

Intro text we refine our methods of responsive web...

Twitter tweaks video again, adding view counts for some users

Dropcap the popularization of the “ideal measure” has led...