Ötödször rendezik meg az Óbudai Blues Fesztivált

Date:

A hét napon át tartó eseménysorozat fő helyszíne a Kobuci kert, de lesznek programok az Esernyős Közösségi Térben és a Fő téren is – közölték a szervezők hétfőn az MTI-vel.
A nyitókoncertet július 8-án, szombaton a 40. születésnapját ünneplő Little G. Weevil (Szűcs Gábor) tartja a Kobuci kertben. A gitáros, aki visszatérő vendége a fesztiválnak, a budapesti undergroundból indult, aztán az Egyesült Államokban elnyerte a blues egyik legrangosabb elismerését, a memphisi International Blues Challenge első díját, majd a Blues Music Awardson jelölték az év akusztikus előadójának. Koncertjén színpadra lép Daniel Harper amerikai dobos és Danny Del Toro spanyol szájharmonikás is.
A következő három napon délutántól workshopok és filmvetítések lesznek az Esernyősben. A New Orleans-i zongora titkait vasárnap Nemes Zoltán osztja meg a közönséggel, július 10-én hétfőn a gitárok határait Little G. Weevil feszegeti, kedden pedig a harmonikák kerülnek sorra Pribojszki Mátyás interpretálásban. Ugyanitt levetítenek az amerikai és a hazai blues történetét bemutató filmeket, a Fő téren pedig kora esténként Bárszékszínpad lesz a Rambling Blues Trio, Fekete Jenő és a Long Tall Sonny közreműködésével.
Július 12-én szerdán a Kobuci kertben három blues zongorista, Bacsa Gyula, Nagy Szabolcs és Nemes Zoltán ad közös koncertet, majd a brazil Igor Prado Band lép fel. A csapat Dél-Amerikából először kapta meg a brit Blues Matters Év albuma díját, Brazil Kicks című lemezével pedig felkerült az amerikai blues top 10-es listára. Igor Prado játéka a west coast swing és a tradicionális blues elegye, zenekara egy amerikai blues-gospel és soul énekesnővel, Annika Chambersszel egészül ki. Szintén 12-én zenél az oklahomai Bill Homans, vagyis Watermelon Slim. A gitáros elnyerte már az Independent Music Awardsot és a Blues Music Awardot is, legutóbbi lemeze a legmélyebbről, a Mississippi-delta-bluesból szólal meg.
Másnap a Kobuci kertben előbb a Pribojszki Mátyás Band lép fel, majd Homesick Mac ad műsort. Utóbbi a hajdani Jugoszláviában született, de Svédországban él, és bár soha nem tette be a lábát az Egyesült Államokba, gitárjátéka alapján dél-kaliforniai származású is lehetne. A nap zárókoncertjét a holland T-99 formáció adja, amelynek zenéje a rock ‘n’ roll, a country, a surf, a punk stílusait ötvözve fordul vissza a blues alapjaihoz, megtűzdelve némi kelet-európai és dél-afrikai hangzással. A T-99 játszott együtt Chuck Berryvel, a Los Lobosszal és Little Feattel is.
Július 14-én a Kobuci kertben a brit harmonikás-gitáros, Eddie Martin játszik, akit jelöltek a European Blues Awardsra is az év szólóalbuma kategóriában. Az őt követő osztrák, tiszteletbeli magyar Ripoff Raskolnikov muzsikája John Lee Hooker, Tom Waits vagy Blind Willie McTell spirituális erejéből táplálkozik. Műsorának szerves része a Muzsikás együttes előtt is tisztelgő Azt gondoltam, eső esik, pedig a szemem könnyezik című nóta.
A fesztivál zárókoncertjét az amerikai Memo Gonzalez adja, aki a texasi roadhouse blues és a szájharmonika kiemelkedő képviselője. Ezúttal a török basszusgitáros, Erkan Özdemir együttesével játszik együtt.
MTI

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here

Share post:

spot_imgspot_img

Popular

More like this
Related

Rap group call out publication for using their image in place of ‘gang’

Intro text we refine our methods of responsive web...

Meet the woman who’s making consumer boycotts great again

Dropcap the popularization of the “ideal measure” has led...

New campaign wants you to raise funds for abuse victims by ditching the razor

Intro text we refine our methods of responsive web...

Twitter tweaks video again, adding view counts for some users

Dropcap the popularization of the “ideal measure” has led...