Emir Kusturica és a DragonForce a Félszigeten

Emir Kusturica és a The No Smoking Orchestra, a brit DragonForce metálzenekar és a németországi RotFront is fellép a július 18-21. között zajló Félsziget Fesztiválon.

Július 19. az Unza Unza napja a Félszigeten! A balkáni gypsy-punk műfajának megteremtője és legautentikusabb képviselője, Emir Kusturica és zenekara, a The No Smoking Orchestra ekkor veszi birtokba a Félsziget nagyszínpadát. A zenekar megalakulása utáni első években már bizonyította, hogy a legnagyobb fokú intolerancia közepette is létezik olyan zene, amelyre nincs ellenszer, és amelytől nincs olyan láb, amely ne perdülne táncra, és ezt az üzenetet ma már a világ minden pontján egyformán megértik, akkor is, ha a dalszöveg egy ismeretlen nyelven szól.
Kelet-Európa legismertebb rendezője nemcsak a filmfesztiválokon, hanem a legnagyobb zenei fesztiválokon is visszatérő vendégnek számít, például szinte nincs olyan év, hogy ne lépne fel a Sziget világzenei színpadának főműsoridejében – természetesen nem egyedül, hanem Dr Karajlic és a TNSO többi öntörvényű nomádja kíséretében.
Inline image 1
Vannak lassú, középtempós, gyors és még gyorsabb zenekarok. És van a DragonForce. Az 1999-ben alakult brit bandát könnyű felismerni: mindenkinél gyorsabb metálzenét játszanak. Persze nem csak a gyorsaság jellemzi a londoni power-speed csapatot: pozitív kisugárzású, kifejezetten a szórakoztatás céljával írt zenéjüket dallamosság, könnyen megjegyezhető refrének, szimfonikus betétek és kórusok színesítik, szövegviláguk pedig a fantasy-re jellemző, néha parodisztikusan túlzó témákat hoz. 2008-ban Grammy-díjra jelölték őket a legjobb metálzene kategóriában, majd népszerűségük korábban nem tapasztalt magasságokba ugrott a Through the Fire and Flames című dalukkal, amelynek videóklipjét több mint 50 millióan nézték meg a Youtube-on, és a Guitar Hero rajongók a játék legjobb dalának választották.
Herman Li és Sam Totman villámgyors gitárjátékának köszönhetően a DragonForce több millió lemezt adott el, de a zenekar élőben nyújtja a legnagyobb élményt, főleg mióta a korábbi énekes, ZP Theart helyét 2011-ben átvette Marc Hudson. Az új hang új lendületet adott a csapatnak, amely tavaly jelentette meg első lemezét az új felállásban, The Power Within címmel, de idén májusban ismét stúdióba vonulnak, hogy felvegyék a legújabb metálhimnuszaikat. A világ leggyorsabb gitárosaira Romániában először július 19-én headbangelhetnek a rajongók – a Félszigeten!
Inline image 2
Az Emigráns Köztársaság (Emigrantski Republic) néhány prominens lakója igencsak szerencsés: sorozatban másodszor kaptak vízumot a Félszigetre. A Rotfront azonnal táncra perdít orosz reggae, magyar garázsrock, ska, klezmer és hip-hop egyedi keveredéséből születő zenéjével. A zenekar 2003-ban nyitott új fejezetet a világzene nagykönyvében. Az ukrán Jurij Gurzsij és a magyar Wahorn Simon által alapított zenekart könnyen fel lehet ismerni a fesztiválokon, ugyanis az első pár szám után a színpad egybeolvad a nézőtérrel, mert mindenki együtt énekel és táncol az őrült ritmusra. Július 21-én ismét a Félszigeten várnak az emigrantski raggamuffin nagymesterei!
Inline image 3
A Félsziget Fesztivál eddig bejelentett fellépői:
július 18.: Kaiser Chiefs (UK), Paul Kalkbrenner (DE), Utah Jazz & Stamina MC (UK), Șuie Paparude (RO)
július 19: Emir Kusturica & The No Smoking Orchestra (SRB), DragonForce (UK), Benga (UK), Camo&Krooked (A) feat. MC Youthstar (UK/FR), The Sweet Life Society (IT)
július 20: Ska-P (ESP), Marky Ramone’s Blitzkrieg (US), N.O.H.A. (CZ, DE, US)
július 21: RotFront (DE), Ocho Macho (HU)
 
A Félsziget Fesztivál tizenegyedik kiadására július 18-21. között a kolozsvári Gorbó völgyében kerül sor. A fesztiválra elővételben június 14-ig 150 RON-ért lehet hazamenős bérletet, 180 RON-ért ottalvós bérletet és 50 RON-ért napijegyet váltani az Eventim jegyterjesztő hálózatában és www.eventim.ro oldalon. Bővebb információk: www.felsziget.ro
A Félsziget Fesztivált Kolozsvár Polgármesteri Hivatala és városi tanácsa támogatja.

More from author

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here

Related posts

Advertisment

Latest posts

Rácz Gergő a magyar rádiós slágerlista történetének új rekordere

18 hete, azaz több mint 4 hónapja folyamatosan vezeti a Magyar Rádiós Top 40 slágerlistát Rácz Gergő és Orsovai Reni "Mostantól" című...

Jamie xx új klubslágere a négy fal között is felrázza az ember testét és lelkét

James Thomas Smith, ismertebb művésznevén Jamie xx nemcsak a melankolikus slágergyár, a The xx formációjával tette fel magát a zenei térképre, hanem elektronikusabb vizekre evezve szólóelőadóként is egyre...

Hatodik tagot keres a 4S Street zenekar!

Nem kell megijedni, nem a zenekar újraszervezéséről van szó, a srácok csupán előrukkoltak egy ötlettel, ami kicsit megmozgathatja a zenélni vágyók fantáziáját. Egy saját...

Want to stay up to date with the latest news?

We would love to hear from you! Please fill in your details and we will stay in touch. It's that simple!

WordPress › Error

There has been a critical error on your website.

Learn more about debugging in WordPress.