Kétszer annyi külföldi résztvevő a Tuborg Green Fest Félszigeten, mint tavaly

Date:

A Félsziget hagyományaihoz híven vasárnap délben sajtótájékoztatón számoltak be a szervezők a fesztivál idei kiadásának legfontosabb eseményeiről. A szervezők megbízásából a kolozsvári Max Weber Társadalomkutató Alapítvány a BBTE Szociológia kar diákjaival együttműködésben szociológiai vizsgálatot végzett a Tuborg Green Fest Félsziget résztvevői körében.
Bodor László fesztiváligazgató ismertette a felmérés előzetes eredményeit, az egyik legfontosabb adat a fesztivál külföldi látogatóira vonatkozik: a tavalyi 4%-os részvétel idén több mint 7,8%-ra emelkedett. A legtöbben Magyarországról érkeztek, de jelentős volt a holland, német, bolgár, moldáv vagy angol résztvevők száma is.
„Ez a több mint 7 százalék nem csak a Félsziget számára fontos, hanem az egész régiónak. A külföldről érkezett fesztiválozók meglátogatják Marosvásárhely nevezetességeit, elmennek Szovátára vagy Parajdra, tehát gyakorlatilag a régió turisztikai potenciálját növeli a fesztiválunk” – vonta le a következtetést Bodor László.
A felmérés szerint a félszigetezők 81,3%-a 18 és 29 év közötti, a válaszadók közel fele (45,6 százaléka) valamilyen formában tanul vagy frissen végzett, további 21 százalék tanulmányai mellett dolgozik, a válaszadók 28 százaléka dolgozik. A felmérésből jól látható, hogy a fiataloknak van egy olyan korosztálya, amely számára a Félsziget fesztivál a nyári szabadidős program természetes része, velejárója. Tavalyhoz képest idén jóval magasabb volt a 30 év felettiek jelenléte a fesztiválon, több mint 10%.
„Kifejezetten örvendünk két adatnak. A résztvevők 62 százaléka volt már a Félsziget Fesztiválon, 38 százalékuk először vesz részt. Ez egyrészt azt jelenti, hogy a Félsziget rendszeres nyári programmá vált sok fiatal életében, másrészt az első alkalommal idelátogatók jelentik a következő félszigetes generációt” – jelentette ki Bodor László.
A jövőt illetően a fesztivál igazgatója optimista, annál is inkább, mert jövőre tíz éves lesz a Félsziget Fesztivál, éppen ezért egy rendkívüli kiadást szeretne szervezni. „Ez elsősorban a szponzorainktól függ, akik idén nagyon elégedettek voltak, de természetesen újabb tárgyalások következnek” – vázolta a terveket Bodor László.
Nemcsak a harmadik nap, de valószínűleg az idei Tuborg Green Fest Félsziget és a fesztivál kilencéves történetének legfontosabb koncertjére került sor szombaton este, amikor a Tuborg Main Stage-re lépett Iggy Pop és zenekara, a Stooges. A rock-történelem legenergikusabb előadójának tartott amerikai énekes mindent beleadott első romániai koncertjén, és bár műsorát nem a legközismertebb dalaira építette, a színpadról áradó energia lenyűgözte a közönséget, a közönség energiája pedig Iggyt, aki a színpadra is felhívott egy tucatnyi rajongót.
A fesztivál legnagyobb sztárjának koncertjével párhuzamosan a Freedom Music Arénában is teltház volt Sterbinszky szettjén, a nagyszínpadi program végeztével pedig a közönség egyre csak nőtt a brit Nick Warren majd a Șuie Paparude fellépésén, amelyen már a sátor előtti tér is tele volt táncolókkal.
Kiss Teraszon is remek hangulatot teremtettek a nemzetközi fellépők: a latinos ritmusokat jamaikai skával keverő Ska Cubano benépesítette a teret, a Chase and Status pedig az idei év eddigi legnagyobb teraszos partiját hozta össze.
A magyar zenék kedvelőinek is jó napjuk volt szombaton: olyan nevek léptek fel, mint a Moby Dick, a Nevergreen, az Anima Sound System, az Alvin és a mókusok és a Vad Fruttik.
Tuborg Green Fest Félsziget első napján 14.000 résztvevő volt, második nap 17.000, a harmadik napon pedig 19.000. Az előrejelzések szerint a fesztivál utolsó napján több mint 20.000 résztvevője lesz a Félszigetnek.

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here

Share post:

spot_imgspot_img

Popular

More like this
Related

Rap group call out publication for using their image in place of ‘gang’

Intro text we refine our methods of responsive web...

Meet the woman who’s making consumer boycotts great again

Dropcap the popularization of the “ideal measure” has led...

New campaign wants you to raise funds for abuse victims by ditching the razor

Intro text we refine our methods of responsive web...

Twitter tweaks video again, adding view counts for some users

Dropcap the popularization of the “ideal measure” has led...