Sleeping Camels: Wake Up!

0
573

A Sleeping Camels zenekar november 5-én a Babel Sound Budapest világzenei fesztiválon, a Millenárison ünnepelte a Wake Up! című debütáló albumának bemutatóját. Zap Mama rajongói már ismerhetik a „tevék” elefántcsontparti énekesét és basszusgitárosát, Manou Gallo-t, aki európai karrierjét Marie Daulne [Zap Mama énekese] oldalán kezdte meg, majd a nemrégiben indult szóló karrierjét is nagy siker övezte. Manou hangjával, groove-jaival, az izraeli Amir Gwirtzmann pedig szaxofonon, dudán és a legkülönbözőbb fafúvós hangszereken teremti meg a zene atmoszféráját, míg az Európa-szerte ismert és Magyarországon is népszerű Bernard Maseli, a zenekar lengyel vibrafonosa, valamint a gitáros, Kardos Dániel gazdagítja azt a jazz zene elemeivel. Mind ehhez Abdulaziz Gob ütőhangszereken a nyugat-afrikai, a szerb Goran Milosevic pedig dobon a balkáni ritmusokat ütik. Az eredmény egy igen gazdag ötvözete a nyugat afrikai, a köze-keleti, a balkáni és jazz zene elemeinek.

A Common Routes of Euro-Mediterranean Music (CREMM) kezdeményezésére találkoztak a zenekar tagjai 2009 nyarán, amikor egy közös kelet-európai turnén vettek részt. Ennek a programnak a sikerét követően a zenészek – akik mind különböző országokból jöttek – úgy döntöttek, hogy folytatják ezt az energiával teli együttműködést, és pár hónappal később elkezdték első közös albumuk felvételét.

Közös zenéjük gazdagságának a gyökerei saját országaik zenei tradícióiban fedezhetők fel, a különféle zenei befolyásoknak, tapasztalatoknak, stílusoknak gyűjteményeként. Zenéjük magába foglalja a modern és a tradicionális afrikai muzsikát, a Balkán zenéjét, a jazz-t és a klezmert egyaránt. A hangszerelés, zeneszerzés és a közös zenei alapok keresése során új harmóniákat fedeztek fel együtt, és a kulturális határok a jó értelemben vett Világzenének helyt adva szűntek meg körülöttük.

A zenekar tagjai:

Kardos Dániel: gitár

Manou Gallo (Elefántcsontpart / Belgium): basszus gitár és ének

Bernard Maseli (Lengyelország): vibrafon

Amir Gwirtzman (Izrael): szaxofon és más fúvós hangszerek

Abdul Aziz Gob (Franciaország / Gouadeloupe): nyugat afrikai ütős hangszerek

Goran Milosevic (Szerbia): dob

A böngészője lehet, hogy nem képes ezt a képet megjeleníteni. Manou Gallo (BE)

Manou Gallo Divo-ban született, Elefántcsontpart közép-nyugati részének egy kisvárosában, a Djiboi népcsoport gyökereinek a bölcsőjében. 12 éves korában kezdett zenélni, amikor falubéli barátaival állt színpadra egy helyi rendezvényen. “A kis boszorkány meséje” országos siker lett, sőt meghívták több afrikai országba is, mint például Burkina Faso, Mali, Togo és Benin, és 4 albumot rögzítettek.

Később Manou Gallo Marcellin Yacé-t követte a fővárosba, Abidjan-ba, aki a szárnyai alá vette. 1993 és 1996 között színházakban és tánccsoportokkal játszott, valamint vendégként szerepelt  Ray Lema egyik albumán. Ekkor találkozott Zap Mama menedzserével, aki meghívta, hogy játszon a zenekar európai turnéján. 6 éven keresztül játszott velük közösen 1997-től kezdődően, és megjelent a Tambours de Brazza formációban is.

Időközben megalapította saját zenekarát Le Djiboi néven, amellyel rengeteget koncertezett. Első szóló  albumát “Dida” címmel az IglooMondo jelentette meg 2003-ban, amelyet a “Manou Gallo” című album követett 2007-ben. Dida (afrikai) nyelven, franciául és angolul énekel.

A böngészője lehet, hogy nem képes ezt a képet megjeleníteni.

Amir Gwirtzman (IZR)

Amir Gwirtzman, izraeli jazz zenész nagyjából 20 fúvós hangszer mestere, aki a világ különböző  kultúráiból merítve játszik szaxofonon, klarinéten, az örmény duduk hangszeren, az egyiptomi arghul-on, skót kecskedudán, zornán, és különféle furulyákon, mint a ney vagy ír, kínai, indiai, vietnámi, thai vagy más népek fúvós hangszerein. Amir a Mannes College of Music Manhattan-i iskolában tanult, ahol 1991-97 között élt. Ezalatt a new-yorki időszak alatt olyan művészekkel játszott együtt, mint Philip Glass és a Mongo Santa Marias Band.

Az ESTA zenekar alapítója, amelyet az izraeli kritikusok Izrael legeredetibb instrumentális zenekarának tartanak. Az ESTA zenéje a világzene motívumait kombinálja a rock and roll erejével és a jazz szellemével egy energiával teli új hangzásvilággá, amely túlmutat a stílusokon és átlép a határokon.

A böngészője lehet, hogy nem képes ezt a képet megjeleníteni. Bernard Maseli (PL)

Vibrafon művész, zeneszerző, hangmérnök, producer és zenetanár. Zenei pályafutása a jazz színpadán kezdődött a „Walk Away” zenekarral. A lengyelországi „Jazz Forum” szavazatok győztese szinte minden évben vibrafon kategóriában. „The Globetrotters” a legutóbbi projektje, amelyet Jerzy Główczewski szaxofonistával és Kuba Badach énekessel alapított. Bernard sok neves zenésszel dolgoztt együtt: Urszula Dudziak, Michał Urbaniak, Mino Cinelu, Nippy Noya, Bill Bruford, Dean Brown, Mike Stern, Frank Gambale, Eric Marienthal, Ewa Bem, Lora Szafran, és sok mindenki mással is. Eddig több, mint 40 CD albuma jelent meg.

A böngészője lehet, hogy nem képes ezt a képet megjeleníteni.

Abdoul Aziz Gob (FR)

Tehetséges ütőhangszeres, zenetanárként Abdoul Aziz a tradicionális djembén és Mandingo hangszereken játszik (dums dums, tama, cora, balafon, sabar, stb.). Gouadeloupe-i születésű, először Franciaország és Spanyolország  éjjeli klubjaiban kezdett játszani, majd Nyugat-Afrikába utazott, hogy tökéletesítse hangszeres tudását. 2005-ben kezdett tanítani, és lett a Koulouba ballet szóló zenésze. 2007 óta Budapesten tanít saját iskolájában.

A böngészője lehet, hogy nem képes ezt a képet megjeleníteni.

Kardos Dániel (HU)

Budapesten született 1976-ban. A világzene és jazz egyik jól ismert gitárosa Magyarországon. Művészete legfőbb forrása a klezmer és a balkáni hangzásvilág. A zenét szólistaként és zenekar-vezetőként egyaránt egy szenvedélyes mesemondóként közelíti meg. 1995 és 1998 között Jeruzsálemben a Ruben Dance akadémián tanult. 2003-ban a Liszt Ferenc Zeneakadémia jazz tanszakán diplomázott jazz tanárként.

Goran Milošević  (RS)

14 éves korában kezdett dobolni. 2002-2003 között a “Drumtech” zeneiskolába járt Londonban, ahol rengeteg zenésszel játszott együt a világ minden tájáról. 2005-ben a “Berklee summer school of music” résztvevője volt az Umbria Jazz Clinics-en Perugia-ban ahol „kíváló zenész“ díjat nyert. A jazz zenekarának neve “NAKED”. Goran rendzseresen játszik együtt az ismert szerb zeneszerzővel, Aleksandra Kovač-csal, aki nemrégiben nyerte az MTV Adria Top artist díjat.

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here