Colin Stetson és Mika Vainio november 15-én a Trafóban

Date:

Folytatódik a Trafó Kortárs Művészetek Háza Electrify című kortárs elektronikus zenei koncertsorozata. November 15-én szombaton előbb az amerikai szaxofonvirtuóz, Colin Stetsontól, majd utána a finn techno zajművésztől, Mika Vainiótól egyaránt különleges produkció várható.
Az Electrify-sorozat sokszínű és haladó szellemű programot, aktuális nemzetközi és tehetséges hazai művészeket kínál programjában, kiemelt szerepben az izgalmas felfedezésekkel és a koncertszerű zenehallgatási élménnyel – szerepel a szervezők MTI-hez eljuttatott ajánlójában.
A mágikus szaxofonistának is nevezett Colin Stetson először lép fel Magyarországon, az őstechno zajművésze, Mika Vainio a januárban betegsége miatt meghiúsult koncertjét pótolja. Előttük az én (Tóth Pál)-Halmos András duó melegít be, várhatóan éjféltől, az előadások után pedig aftershow-ként a Technologie und das Unheimliche kiadó és összművészeti mozgalom mutatkozik be a Trafó pincéjében található Kontra Klubban.
A michigani születésű Colin Stetson újraértelmezte a szaxofonjátékot, megváltoztatta a korlátokat, berögződéseket, mindazt, ahogy a lehetséges világokról gondolkozunk. A fa- és rézfúvós hangszerek valóságos újraértelmezője, akinek a levegőkezelése és körkörös légzési technikája rendkívüli, dinamikai- és hangszínspektruma egyaránt lenyűgöző és tekintélyt parancsoló. Laurie Anderson, Sinéad O’Connor és Anthony Braxton oldalán is feltűnt, nagysikerű szólólemezei mellett gyakran szegődik Tom Waits vagy Mats Gustaffson társául.
Mika Vainio nemcsak az experimentális zene történetében mérföldkőnek számító, nemrég újjáéledő Pan Sonic technoinnovátor duó egyik feleként, hanem különböző szólóprodukciói és neves kollaborációi révén önmagában is különlegesnek számít. A mintegy két tucat kiadványt magában foglaló, tekintélyes életművel rendelkező finn együtt dolgozott Charlemagne Palestine-nal, Alan Vegával, Keiji Hainóval, Fennesz-szel és Merzbow-val, 2013 végén a Sunn O))) drone/metál zenekart alapító Stephen O’Malley-vel adott ki közös lemezt.
Szólóprojektje zenei világát a hömpölygő ipari zajzene, a dub hangzás, a techno és a hiphop ritmusképleteivel történő kísérletek, valamint a korai avantgárd elektronika hangfiziológiája határozza meg, mindezt kizárólag analóg elektronikus eszközök segítségével önti formába. A pulzáló, robusztus hangszőnyegek mellett beatorientáltabb irányt mutató legutóbbi lemeze 2013 őszén jelent meg Kilo címmel. Ehhez igazodva élő fellépésén a súlyos és nyers zajtömegek mellett absztrakt ritmusjátékokra és kemény beatekre lehet számítani.
MTI
 

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here

Share post:

spot_imgspot_img

Popular

More like this
Related

Rap group call out publication for using their image in place of ‘gang’

Intro text we refine our methods of responsive web...

Meet the woman who’s making consumer boycotts great again

Dropcap the popularization of the “ideal measure” has led...

New campaign wants you to raise funds for abuse victims by ditching the razor

Intro text we refine our methods of responsive web...

Twitter tweaks video again, adding view counts for some users

Dropcap the popularization of the “ideal measure” has led...